Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO-basen på Hamrelund

Wanja Lundby-Wedin tar i för full hals och sjunger med pensionärerna. Hon är på besök vid äldreboendet Hamrelund och visst blir hon igenkänd.
– LO, det är ju landsorganisationen för de som inte vill arbeta, säger en äldre man och lockar LO-basen till ett tveksamt skratt.

Landsorganisationen (LO) håller konferens i Bollnäs i helgen. Det var i samband med den som Wanja Lundby-Wedin, ordförande sedan 2000, var på besök.

Som gammal undersköterska inom äldrevården på 70- och 80-talet är hon van att umgås med pensionärer och helt spontant kastar hon sig in i allsången som pågår på Hamrelund.

Wanja Lundby-Wedin får en rundtur med undersköterskan Anna-Karin som visar avdelningarna.

– När jag jobbade inom vården fanns det inga demensboenden, det var en annan typ av vård då. Det är mer personligt bemötande i dag och det är fascinerande att vi har så bra omsorg av våra gamla.

Studiebesöket väcker uppmärksamhet. En kvinna på demensavdelningen känner igen henne direkt och genast bär det av till kvinnans rum.

– Ja, men dig känner jag igen. Du är välkommen fler gånger, säger kvinnan och LO-basen ger henne en kram innan de skiljs åt.

LO:s ordförande tycker att besöket på Hamrelund var givande.

– Det var väldigt intressant eftersom jag har en bakgrund inom vården och det har varit gulligt och trivsamt. Men samtidigt vet jag att det är ett mycket tungt jobb och vårdanställda är alldeles för lågt betalda.