Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljust minne av Bisse Thofelt

/

Det står en cykel på en äng. Skogen skymtar. Cykeln tycks vara ett rejält fordon och det är bara att trampa i väg och glädjas åt solen, fälten, djuren och åt skogstjärnen mellan träden.

Annons

Cykeln har Bisse Thofelt målat och den är en fin symbol för rörligheten i hans konstnärskap. Bisse Thofelt avled 2010 och det är alltså en minnesutställning som nu öppnar på Hälsinglands Museum i Hudiksvall.

Bisse Thofelt målade ofta ljusets speglingar i vattnet – ibland som en svävande cirkel från ett okänt centrum, ibland som en hastig reflex i mörkt blå vatten.

Ljus är förvisso ett konstnärligt grundelement, men det behövs också för att se, och betyder ofta livet, hoppet och det vackra i världen. Det är väl rimligt att tro att det var så konstnären tänkte.

För jag tror han tänkte mycket på betraktaren.

Hans måleri är som uppmanande anrop att se och känna. Han målade gärna det enkla – en människa, en plog, en hund, ett metspö med rött flöte – som ville han påminna om att livet både är oändligt enkelt och ett oändligt mirakel.

Bisse Thofelt visste också hur det kan gå till här i världen. En mäktig påve blickar ner på oss i Åh, alla dessa påvar! Potentaten sitter på sin tron som påven Innocentius X i Diego Velazquez målning från 1650, och granskar oss bistert. Påven har ett dokument i handen som för att legitimera en utommänsklig makt som inte får ifrågasättas. Våga göra upp med dina påvar!

Skogstjärnen blänker i solnedgångens rosa ljus. Den tycks sårbar och de svarta trädstammarna står som skyddande vakter mot natten. Intill finns en målning av en uggla som ser på oss från sin gren. Kanske kan man spåra konstnärens självporträtt i de lätt melankoliska ögonen. För alla dagar är inte ljusa och alla dagar hör människorna inte det fina i kråksången, det vill säga livet.

Bisse Thofelt var utbildad ingenjör och det finns ingenjörskonst i de skulpturer som också visas i utställningen. De kan beskrivas som ett slags poesimaskiner, sammansatta av saker som mätare, kannor, pianotangenter och posthorn. Där finns också Ansjovismaskinen, vars cykelhjul får en ansjovis att simma och en fasanfjäder att svänga. Poesi kan tillverkas även av maskiner…

Niels Hebert

Mer läsning

Annons