Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnebo vinner tvist om kattpisslukt

Ersättningen för lukten av katturin i det nyköpta huset borde betalas av försäkringsbolaget.

En kvinna i Ljusne skulle sälja sitt hus sommaren 2011 och beställde då en säljaransvarsförsäkring från Anticimex Försäkring. Den besiktningsman som utförde besiktningen både såg och klappade kvinnans katter, vilket även köparna senare gjorde vid flera tillfällen då de var hemma hos henne. Inför visningen tog kvinnan däremot, på fastighetsmäklarens inrådan, bort sina katter ur huset och ställde ut kattlådorna på altanen där de var fullt synliga. Kvinnan ska tidigare inte ha tänkt på att det skulle kunna lukta katturin i huset då det av naturliga skäl luktar till och från när man har kattlådor inomhus.

Köparna reklamerade köpet i samband med överlåtelsen och uppgav att de skulle återkomma med förslag på åtgärder. Köparna har sedan krävt kvinnan på ersättning då det visat sig att huset haft lukt av katturin.

Men kvinnan ansåg att Anticimex Försäkring ska företräda henne mot köparna eftersom bolagets egen besiktningsman hade utfört besiktningen och sett katterna. Bolaget anser sig däremot inte kunna företräda kvinnan på grund av att hon vetat om lukten av katturin. Att en besiktningsman klappat katterna är inte detsamma som att han gjorts uppmärksam på att det till och från funnits en lukt av urin, menar bolaget.

Men kvinnan har rätt till ersättning för sitt missnöje med en försäkring. Det menar Allmänna reklamationsnämnden och rekommenderar Anticimex Försäkring att stå för kompensationen.