Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnans chefredaktör: "Vi har lyssnat – nu möblerar vi om i din morgontidning"

Vi har möblerat om. Både i organisation och innehåll. De fyra morgontidningarna i Hälsingland har fått sina egna chefredaktörer och med det har uppdraget blivit delvis ett annat.
Vi ska bli mer lokala. Det säger både ägare och ni läsare.

Vi har lyssnat.

Budskapet var glasklart då vi i vintras genomförde en stor läsarundersökning.

Lokalt var ordet som genomsyrade svaren och önskemålen. Det tog vi till oss då vi innan sommaren satte oss ner och ritade om organisationen. Nu har vi också gått igenom innehållet och är alldeles strax färdiga med att ge er en Ljusnan som till den allra största delen fokuserar på Bollnäs och Ovanåker.

Ingen kunde vara gladare än jag. Cirkeln är liksom sluten.

Jag har levt med Ljusnan så länge jag kan minnas och det vackert gröna huset på Stationsgatan i Bollnäs är nog det hus där jag tillbringat största delen av mitt vakna liv. Jag har sett medarbetare komma och gå. Jag har sett så många ombyggnationer och organisationsförändringar och sammanslagningar att jag för länge sedan har tappat räkningen.

Jag har sett ett slamrande tidningshus som aldrig sov med drygt 80 anställda till dagens slimmade och digitala organisation. Men kärnan har alltid varit densamma - lokal journalistik som ingen annan gör.

Jag har sett ett slamrande tidningshus som aldrig sov med drygt 80 anställda till dagens slimmade och digitala organisation.

Men kärnan har alltid varit densamma - lokal journalistik som ingen annan gör.

Det är bara förutsättningarna som har skiftat.

Jag tror att varje ingrepp och förändring av Ljusnan och uppdraget har varit nödvändigt där och då.

Nu är jag tillbaka på “bara” Ljusnan igen och det känns oerhört spännande att få leda dagens redaktion med elva medarbetare.

Det är tack vare dessa skickliga medarbetare som Ljusnan växer och vi gör det digitalt. Det är främst paketet Premium Plus (med e-tidningen) som ökar och efter år av rubriker om tidningsdöden känns det som julafton då månadssiffrorna kommer den här hösten det märkliga året 2020.

Tack ska ni ha!

Den här våren och sommaren har flera kommit till oss för att läsa vår rapportering om pandemin. Det visar att det är relevant och saklig journalistik folk vill ha. När det händer något stort och allvarligt, då vänder vi oss till kvalificerad media.

Det är en seger för demokratin och vårt uppdrag. Det är viktigt att lokal media finns och kan berätta och beröra och granska. För där vi bor finns det inga andra än Ljusnans medarbetare som gör det så kontinuerligt och ingående.

1 oktober försvinner en del av det material som tidigare var gemensamt för tidningarna i Hälsingland och ersätts av strikt lokal läsning.

Men att förändra morgontidningen är ingenting man gör över en natt. Varje förändring av kompisen vid frukostbordet väcker reaktioner. Att stuva om i Ljusnan kräver varsamhet och lyhördhet.

Och vi behöver er hjälp. Vad saknar ni? Vad vill ni ta bort?

Hör av er till mig och redaktionen!

Kom ihåg - utan er hade vi inget uppdrag alls.

Tomas Froms, chefredaktör och ansvarig utgivare för Ljusnan