Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnans chefredaktör: Kvalificerad och lokal journalistik lockar

2020 var ett starkt år den för lokala journalistiken. Ljusnans prenumeranter ökade med 4,8 procent till 8 111 kunder under det gångna året.
Ett välkommet trendbrott efter ett par decennier då kurvorna pekat nedåt.

Det är framför allt digitalt som ni läsare hittar till oss. 2020 har varit ett prövningarnas år för oss alla. Även för tidningsbranschen. Pandemin gav oss en vikande annonsmarknad då det mesta vi känner till som normalt fick ställas in.

Samtidigt blev det ett uppsving för seriös och kvalificerad journalistik. Många hittade till oss under året och ville läsa vår rapportering om covidsmittan. Men också mycket annat av det vi producerar sju dagar i veckan, dygnet runt.

Inte mindre än 28 av Bonnier News Locals (där Ljusnan ingår) 43 titlar uppvisade prenumerationstillväxt under 2020. Under 2021 väntas Bonnier News Local nå över en halv miljon betalande prenumeranter.

4,8 procent betyder 369 nya prenumeranter för Ljusnan. En riktigt fin siffra som är ett bevis på att vi på rätt väg.

Så Ljusnans alla läsare är i gott sällskap. 4,8 procent betyder 369 nya prenumeranter för Ljusnan. En riktigt fin siffra som är ett bevis på att vi på rätt väg.

Under 2020 organiserade vi om de fyra tidningshusen i Hälsingland till en mer lokal inriktning. Samtidigt bytte vi ut vissa element och sidor i papperstidningen till strikt lokalt material.

Det har uppskattats, det har flera av er läsare berättat i både telefonsamtal och mejl. Men vi är inte klara, vi fortsätter att utveckla vår lokala journalistik för er läsare. För utan er hade vi inget uppdrag, så enkelt är det.

Det är digitalt som nya läsare hittar oss. Plusabonnemanget ökar med hela 26,8 procent. Paketet Plus Premium med e-tidningen lockar också och har blivit ett attraktivt erbjudande. Det paketet ökar 2020 med 17,9 procent.

I tider av fake news och konspirationsteorier är den kvalificerade journalistiken viktigare än någonsin. Det verkar också ni läsare tycka. Tack för det!

Papperstidningen då? Ja, den fortsätter att minska och har så gjort sedan tidigt 90-tal. Men glädjande är att nedgången endast är 250 exemplar och det skulle jag vilja kalla ett historiskt litet tapp om vi tittar 30 år tillbaka.

Efter år av svarta rubriker om tidningsdöden är det oerhört glädjande att kvalificerad och seriös journalistik med ansvariga utgivare lockar till läsning. I tider av fake news och konspirationsteorier är den kvalificerade journalistiken viktigare än någonsin.

Det verkar också ni läsare tycka. Tack för det!

Tomas Froms, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Ljusnan