Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnans chefredaktör: Finns ingen framtidstro kan vi lika gärna plocka ner skylten

Artikel 6 av 9
Nya Brotorget
Visa alla artiklar

Jag kan knappt minnas alla storslagna planer som har presenterats och ganska omedelbart kraschlandat. Det är skidbackar och hotell och bandyhallar och gallerior och projekt jag lyckats glömma. Så tillåt mig att vara skeptisk.

Men tillåt mig också att säga att visionen och skisserna om Nya Brotorget är det mest spännande jag sett. Visuellt är det ett genomarbetat förslag som fastighetsbolaget Point Properties smög ut. Utan buller och bång. Ungefär som att de bestämt sig för att låta visionen tala.

Och det gör den.

BILDSPEL: Planerna för nya Brotorget – se alla bilder på visionen här

Jag förstår näringslivschefen Peter Eriksson. Har man som jobb att ragga arbetstillfällen, mer skatteintäkter och större befolkningsunderlag, ja, då är man ett enda stort leende då man går runt bland skärmväggarna i gamla MQ-lokalen.

Samma dag som förhandlingarna hos SNA Europe var över dansar Point Properties in med en vision som får varje kommunpolitiker att bli tårögd.

Tajmingen kunde knappast varit bättre. En stukad kommunledning gjorde ett desperat försök att rädda drygt 70 arbetstillfällen vid SNA Europe och vände sig till de amerikanska ägarna. Det gick inte alls. Samma dag som förhandlingarna hos SNA Europe var över dansar Point Properties in med en vision som får varje kommunpolitiker att bli tårögd.

Man kan inte överskatta betydelsen av framtidstro. Finns ingen framtidstro kan vi lika gärna plocka ner skylten. Jag har sett vad som händer på Kattvikskajen i Hudiksvall där det byggs för miljarder och funderat varför det inte kan hända i Bollnäs.

Bolaget har gjort sin hemläxa. Det är kopplingar till våra hälsingegårdar, det är gräs och trä och innergårdar och så här långt har jag i sociala medier mest sett glada tillrop. För vad finns det egentligen att bli upprörd över? Jag tror att vi alla vill ha ett levande centrum och för det krävs det först och främst människor.

Nya Brotorget kan vara en katalysator som får äldre med utflugna barn att sälja villan och skaffa den där lägenheten man ännu inte hittat.

Nu ska intresset för 184 lägenheter runt Brotorget undersökas. Samtliga hyresrätter. Finns underlaget? Jag har ingen aning. Men jag hör mest varje vecka att tillgången på hus och villor i Bollnäs inte är särskilt stor.

Nya Brotorget kan vara en katalysator som får äldre med utflugna barn att sälja villan och skaffa den där lägenheten man ännu inte hittat. Och många i den generationen, ska vi komma ihåg, tjänar stora pengar då huset säljs och har råd med en hyfsat saftig hyra.

Och tänk vilken revansch det kunde bli för det utskällda Brotorget och de lika illa omtyckta betongklossarna som ramar in det. Rent estetiskt går det inte ens att gradera det ansiktslyft centrum skulle få i den nya skepnaden.

Visioner är bra. Det är där någonstans allting börjar för den som vill framåt. Men jag hoppas att våra lokala politiker tagit lärdom av tidigare drömmar som målats upp och läser båda sidor av papperet.

Tomas Froms, chefredaktör på Ljusnan