Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnans chefredaktör: Den enda guide du behöver för din svemester sommaren 2021

Det var den globala finanskrisen 2008 och inte dagens pandemi som gav oss nya ord som svemester och hemester. Som mycket annat hade både krisen och orden sitt ursprung i USA. Det blev “staycation” och “americation” och i Sverige tog vi efter.

Vi hade mindre pengar att röra oss med och många av charterresorna byttes mot semester på hemmaplan. Något som vi på allvar inte hade ägnat oss åt på flera decennier. Plötsligt var campingstugor och svenska vatten och nära utflyktsmål på tapeten igen.

Den rådande pandemin har fått begreppen att explodera. Enligt Visit Sweden förväntas 3,7 miljoner svenskar semestra inom landets gränser. Det är inte bara pandemin som ligger bakom de siffrorna, utan också det faktum att vi svenskar har blivit mer klimatmedvetna.

Svemester är liksom både bra och trendigt och det är mer status att hänga vid ett någorlunda äventyrligt utflyktsmål vid Höga kusten i stället för att bättra på brännan på en strand i Turkiet.

Jag är urusel på svemester. Jag gillar inte att bo i stuga och tält har jag aldrig förstått. En gång hyrde jag och min fru en husvagn en vecka. Vi lämnade tillbaka den efter tre dagar och den lilla trippen till delar av Dalarna är ingenting att skriva hem om.

Jag är en hotellkille. Jag inbillar mej att jag kan bo på hotell varje semesterdag i massor av år och ändå inte lägga ut lika mycket pengar som vad en halvsunkig husvagn kostar.

Jag är en hotellkille. Jag inbillar mej att jag kan bo på hotell varje semesterdag i massor av år och ändå inte lägga ut lika mycket pengar som vad en halvsunkig husvagn kostar.

Jag kan ha fel.

Jag har ett vagt minne av att vi på 70-talet åkte till Norge för att köpa socker. Det finns ett gulnat fotografi där jag ser ut att vara åtta år gammal och med framtänder jag ännu inte vuxit i. Jag tror det är från sockerresan till Norge och jag står framför en liten trästuga utan varje nödvändig bekvämlighet och det är verkligen inget moment som Visit Norway skulle sätta på omslaget.

Jag dras till hotell och städer och mer utskällda transportmedel och helst i andra länder. Jag tycker inte om lugn och tysthet. Jag vill att bilar ska tuta nätterna igenom och neonskyltarna som lyser upp avenyn utanför hotellfönstret får vara hur starka som helst. Då sover jag som bäst. Jag vaknar av tystheten.

Tur är väl då att Ljusnan tillsammans med övriga titlar i Bonnier News Local, från Örnsköldsvik i norr till Ystad i söder, gjort en fantastisk e-tidning med tips och inspiration.

Sommaren 2020 klarade jag genom att måla om huset. Den här sommaren blir en prövning. Det finns påtryckningar om att någonting måste man göra.

Tur är väl då att Ljusnan tillsammans med övriga titlar i Bonnier News Local, från Örnsköldsvik i norr till Ystad i söder, gjort en fantastisk e-tidning med tips och inspiration för dig som vill resa genom Sverige.

Redaktionerna i Hälsingland bidrar med 24 pärlor som vi nu hoppas ska upptäckas av besökare från hela landet – och förstås av oss själva.

Bilagan hittar du bland våra e-tidningar i morgon, söndag.

Har jag tur finns det en och annan neonskylt att upptäcka på min svemester.

Tomas Froms, chefredaktör tidningen Ljusnan