Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusnan-kampen i nytt ljus

För 20 år sedan lämnade Lars Lundin över sju pärmar med arkivmaterial till Ljusdalsbygdens museum. I veckan lämnade han över det sista kompletterande materialet som tillsammans med tidigare dokument, ljud och urklipp berättar historien om en av Sveriges första miljörörelser.

Året var 1971 och kraftindustrin planerade att exploatera Ljusnans vatten genom att bygga fyra kraftverk. Föga anade de vilket motstånd som väntade när aktionsgruppen "Rädda Ljusnan" bildades i protest. Och ingen av parterna trodde väl egentligen att kampen för en fri och oförstörd älv skulle sträcka sig över 17 år.

– Det handlar om identitet, det är inte bara bandyn som engagerat i Ljusdal. Allt riskerade att förstöras, men bevarandevärden vann över kilowatt och idag har vi ett rörligt friluftsliv tack vare motståndarrörelsen, säger museichef Owe Norberg.

Lars Lundin, arkivansvarig för Rädda Ljusnan är på plats för att lämna över de sista kompletterande dokumenten till museet. De innehåller bland annat bakgrundsmaterial till de formella besluten och den omfattande debatten som genomsyrade både vardagen och politiken – såväl lokalt som på riksnivå.

– Debatten skapade spänning, inte minst inom VPK och Socialdemokraterna som i början av 1970-talet var ovana vid att hantera miljöfrågor, berättar Owe Norberg.

Det skulle krävas ett enormt engagemang i form av möten, demonstrationer och eldsjälar innan regeringen 1987, efter ett tiotal tidigare avslag, slutligen stoppade det sista försöket att bygga kraftverk i Ljusnan. Året därpå fick hela Mellanljusnan ett förstärkt skydd genom att också Ede- och Edängeforsarna infördes i Naturresurslagen och Vattenlagen. Segern var vunnen för aktionsgruppen Rädda Ljusnan, som på senare tid ombildats till en förening med runt 500 aktiva medlemmar i varierande åldrar.

Lars Lundins förhoppning är att såväl allmänheten, forskare och skolor tar chansen att ta del av det nu fördjupande arkivmaterialet.

– Elever skulle kunna använda materialet för att genomföra arbeten mot samhällskunskap. Här kan man verkligen se hur engagemang kan påverkade både politik och demokrati. I år fyller dessutom både köpingen och Ljusdals-Posten hundra år, så det är en bra tid att lämna materialet, säger Lars Lundin.

Han passar samtidigt på att spela upp ett ljudklipp från 1972, med Ljusdals-Postens tidigare chefsredaktör Erik Johansson, som inte heller han stod oberörd inför det omfattande engagemanget i kampen för att rädda Ljusnan.

"Aldrig tidigare har en fråga väckt sånt stor intresse som det här med Ljusnans eventuella utbyggnad. Inte minst har vi fått se det i insändarspalterna. Vi har fått brev från snart sagt hela Sverige, från grannländerna, från Amerika".

För det är lite "David mot Goliat" över det hela. Vanliga medborgare som tillsammans tar upp kampen mot jätten, kraftindustrin. Arkivet bjuder på bilder från demonstrationer, där beslutsamheten speglas i ögonen på deltagarna och skyltar med kraftiga slagord höjs mot himlen. Det är inte svårt att förstå varför kampen fick ett sådant genomslag. Det här är ord och inga visor. Människor som tror på någonting.

I hörnet av museets rum ligger en stor banderoll, som snart rullas upp av de två glada herrarna. Sloganen "Rädda Ljusnan" står sig starkt mot det vita tyget, även den en given kämpe i demonstrationerna.

Owe Norberg berättar att banderollen, tillsammans med annan dokumentation från "Rädda Ljusnan" varit en del i utställningen "Save Our Sources" som visats i både Sverige, Frankrike och Ungern.

– Tanken med utställningen var att visa på hur landsbygdens kulturarv och traditionella metoder kan fungera som inspiration och drivkraft för en långsiktigt hållbar landsbygdsutveckling, där miljöförstöring ingick. Utställningen fick ett stort genomslag med runt 100 000 besökare.

Den som tar sig en tur till museet kommer att finna protokoll, radiosändningar, dokument, bilder och heta ljudupptagningar från debatter i fullmäktige som väcker en inspirerande insikt. Att vi alla har kraften att påverka och förändra – om vi gör det tillsammans.

.