Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdalstjejer satsar på bakning

Två sistaårselever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Polhemsskolan i Gävle valdes ut för att representera skolan i SM i bageri. Valet föll på Johanna Strandberg från Tallåsen och Bella Franzén från Järvsö.

– Det kommer bli en jätterolig upplevelse, säger Johanna Strandberg.

Skol-SM i bageri hålls i Göteborg nästa vecka. I lag om två tävlar elever från skolor i hela landet och totalt 14 lag deltar. När Bella och Johanna valdes ut att representera Polhemsskolan var det enligt de själva tack vare deras personkemi.

– Vi känner varandra väl och vet hur den andra fungerar, det är nog en stor fördel när man ska tävla, säger Bella Franzén.

Passande nog hade klassen ett slutprov i skolan förra veckan där upplägget på många vis liknar det som kommer vara under SM. Slutprovet gick bra för de båda och nu hoppas de på samma resultat nästa vecka.

– Bara att vara en av de som får tävla är stort. Men att vinna vore verkligen jättehäftigt, säger Bella.

En bra placering i SM betyder inte bara en stor ära, utan kan vara otroligt viktig i en framtida karriär.

– Om det går bra i SM så är det en jättebra merit när man ska söka jobb, tror Johanna Strandberg.

– Bara att vara där och träffa folk från branschen är jättebra, lägger Bella Franzén till.

Deltagarna kommer sättas på prov ordentligt. Varje lag ska under tidspress producera fram 16 stycken matbröd, 60 stycken wienerbröd och lika många bullar. Utöver det ska varje deltagare även baka två prinsesstårtor och skulptera fyra marsipanfigurer vardera. Den största bedömningen görs utifrån utseende, och tricket är enligt Johanna att få in mycket färg.

– Vi kommer använda mycket frukt, och vara noga med att gräddningen blir lagom för att få fin färg på brödet, berättar hon.

Taktiken inför tävlingen är tydlig.

– Vi vinner på vårt goda samarbete. Och så ska vi gå in med inställningen att det är roligt.