Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdalshem vill bygga höghus på Östernäs – se skisserna här

Ljusdalshem fortsätter att planera för framtida bostadsbyggen. Nu presenteras "Vision 2030", där det bland annat skissas på två höghus och hundratals bostäder i centrala Ljusdal.

De grandiosa planerna på att bygga ett stort handelscentrum på Ljusdals gamla industriområde Östernäs ser allt mer ut att rinna ut i sanden efter att avtalet med Peab blev fruktlöst.

Läs mer: Kommunchefens nya planer för Östernäs: "Vi är inte ute efter att härma Birsta"

Men nu avslöjar Ljusdalshem helt andra planer för området. Det kommunala bostadsbolaget vill ändra detaljplanen och göra utrymme för flera hundra nybyggda lägenheter. Som i första hand ska bli hyresrätter.

– Östernäs är för mig A-läget i Ljusdal. Där håller man nu på och ändrar den detaljplan som även ska godkänna bostadsbebyggelse. Vi har ritat in en bostadskorridor där det skulle vara möjligt att bygga 350 bostäder på sikt, säger Richard Brännström, vd för Ljusdalshem.

De skisser som finns är fortfarande bara på ett idéstadie, och har tagits fram av Östberg arkitektur. Men de ger en rejäl fingervisning om vad Ljusdalshem vill uppnå.

Större delen av den tilltänkta ytan på Östernäs, som är utritad precis norr om Östernäsvägen, skulle enligt visionen bestå av lägre bostadshus. Dessa skulle kunna komma att flankeras av två uppseendeväckande höghus. De hus som ritats upp i idéskisserna är åtta våningar höga.

– Jag ser gärna ett profilbygge på Östernäs. Åtta våningar eller något sånt. Något som blir ett litet landmärke. Det skulle passa där, säger Richard Brännström.

Skisserna präglas av modern arkitektur, något som är tänkt att utstråla utveckling och framtidstro. Arbetsplatser, enklare handel och rekreation lyfts fram som viktiga faktorer för områdets utveckling i övrigt. I de nedre delarna av höghusen har det enligt visionen lämnats gott om plats för annat än bostäder.

Läs också: Valliansen vill bygga ålderdomshem på Östernäs

När det gäller annan större handel lyfts det i förstudien fram att området mellan Magasinsgatan och Löjtnantsgatan vore mer lämpligt.

Utöver Östernäs finns ytterligare två Ljusdalsprojekt med i visionen. Molinsgatan är första steget. Där är beslutet sedan länge taget och byggarbetet nu påbörjat. Där handlar det om fyra våningar och 23 lägenheter som ska byggas.

Den sista pusselbiten för Ljusdals del är ett byggprojekt i Gamla stan, längs Södra Järnvägsgatan. På den tomma tomten mellan Kaptensgatan och Boställsgatan vill Ljusdalshem bygga ett hus med arkitektur som är tidstypisk för Gamla stan.

Där är det också tänkt att det ska kunna finnas plats för andra typer av lokaler, som exempelvis ett café eller en butikslokal.

Sammantaget omfattar hela "Vision 2030" sju områden, i Ljusdal och Järvsö, med potential till uppemot 700 bostäder.

Det heter vision, hur stor sannolikhet är det att planerna förverkligas?

– Vi har ju påbörjat ett av de sju projekten. Ett andra är på gång. Sen är det efterfrågan, betalningsförmåga och vilja som styr hastigheten i det här, säger Richard Brännström.

Läs mer: Politiker vill bygga uppvärmd simbassäng vid Kyrksjöbadet