Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdalsföretag stäms för miljöbrott

525 liter spillolja har hanterats felaktigt med risk för person- och miljöskador. Företaget åläggs en företagsbot samt att ägaren riskerar dagsböter för den miljöfarliga kemikaliehanteringen.

Miljöåklagarenheten stämmer ett företag i Ljusdal kommun inför Hudiksvalls tingsrätt. Ett bolag som har sysslat med bilverkstadsverksamhet har enligt stämningen använt en kemisk produkt utan att vidta de skyddsåtgärder eller försiktighetsmått som behövts för att motverka skador på människor eller miljön.

Det handlar om farligt avfall av spillolja som hanterats, transporterats och omhändertagits på fel sätt. Vilket är ett brott mot miljöbalken. Företaget ska ha överlåtit 525 liter av denna spillolja till andra för att använda som bland annat tändvätska och bränsle, och då har hanteringen inneburit okontrollerade utsläpp av spilloljans restprodukter.

Enligt miljöbalken åläggs företaget en företagsbot på 100 000 kronor samt att företagets ägare riskerar dagsböter för den miljöfarliga kemikaliehanteringen.