Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdalsbördig riskerar skattesmäll

En utlandssvensk som vuxit upp i Ljusdals kommun skönstaxeras på miljonbelopp.

Det är beskattningsåren 2007-2009 som Skatteverkets omprövningsbeslut gäller. Utlandssvensken har inte lämnat inkomstdeklaration i Sverige under något av de nämnda åren.

I Skatteverkets beslut hävdas att utlandssvensken inte deklarerat i Sverige under de tre nämnda inkomståren trots att det finns insättningar som går att härleda till svenska aktiebolag.

I en namngiven bank hävdas ersättningar/insättningar på sammanlagt över 3,5 miljoner kronor.

Skönstaxeringen ligger på drygt 1,9 miljoner kronor som tas upp till beskattning för de tre inkomståren. Till detta kommer ett skattetillägg på 40 procent beräknat på skatten på den ändring som omprövningsbeslutet gäller.

Den från Ljusdals kommun bördige utlandssvensken hävdar att han inte har haft inkomst från Sverige under den aktuella tiden och att han bara delvis bott i landet, då mestadels hos sina barn.

Ett syskon i Ljusdals kommun nämns i Skatteverkets beslut som den som stått som hyresgäst för en lägenhet i Stockholm som myndigheten dock anser att utlandssvensken använt.

Skatteverket har också undersökt bland annat betalningar som gjorts med utlandssvenskens kort och en sammantagen bedömning är att han har väsentlig anknytning till Sverige och därmed ska betala skatt i landet.

I omprövningsbeslutet sägs att det är mycket sannolikt att utlandssvensken varit bosatt i Sverige åtminstone fram till den 18 maj 2009.

Eftersom utlandssvensken utvandrade några år före de tre inkomståren som nämns i omprövningsbeslutet måste han visa att han saknar väsentlig anknytning till Sverige fem år från dagen för avresan från landet om det han anför ska gälla.