Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdalsbor går ut i protest – hoppas på skillnad med namnlistor

Införandet av jourtid och indragningen av ambulanser har väckt starka känslor runt om i länet. En grupp i Ljusdals kommun har nu tagit initiativ till en namninsamling för att protestera mot besluten.

Runt om i Gävleborg samlas det just nu in namnunderskrifter för att protestera mot besluten att införa jourtider inom ambulansen samt indragningen av flera ambulanser i länet i sommar.

Se också: Här får ambulansen rycka ut – mitt under krismötet med politikerna

I Ljusdals kommun kommer det att finnas listor på flera olika ställen som man kan skriva under. En av de som har tagit initiativet till listorna är Kjell Söderberg i Hedemora, som ursprungligen kommer från Ljusdal. Han är en privatperson som har valt att engagera sig i ambulansfrågan.

– Dels är det personal från ambulansen som är med och ordnar det här, men också personer som är intresserade av de här frågorna. I Hofors hade vi en jätteinsamling. Där bor det 9 000 personer och vi fick in 1 200 namn på bara några veckor.

Han är kritisk till införandet av jourtider inom ambulansen och tror att det blir problematiskt i sommar eftersom många i personalstyrkan har valt att säga upp sig, något som ambulanspersonalen också har lyft fram.

Läs mer: Vårdförbundet sågar neddragning av ambulansen: "Ett något desperat agerande"

– Det här har vi från Vårdförbundets sida varnat för. Men ledningen har menat att patientsäkerheten inte är hotad. Jag har svårt att se att man kan säga det längre i och med att man tar bort en ambulans i Ljusdal, sade Rasmus Bjerén, ambulanssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet, till tidningen i förra veckan.

Kjell Söderberg tror att Ljusdals kommun kommer att drabbas hårt av ambulansindragningen.

– Kommunen är jättestor rent geografiskt och det är ju ytterområdena som drabbas värst för dit tar det ju tid att åka. Ambulansen är ett rullande sjukhus nuförtiden och då är det jätteviktigt att det fungerar.

Läs även: Efter ambulansupproret: En ambulans tas bort i Ljusdal

Förutom att ha namnlistor i butiker kommer det att anordnas ett evenemang på Postplan i Ljusdal nästa lördag. Då har politiker bjudits in till att svara på frågor om ambulansen.

– Tycker man att det är okej att införa joursystem så ska man stå för den åsikten. Det finns politiker som har röstat för det här systemet, men som nu säger att de är bekymrade. Det är anmärkningsvärt. Nu får folk chansen att komma förbi och fråga politikerna, säger Kjell Söderberg.

Vad hoppas ni att namninsamlingen ska leda till?

– Politikerna måste ställa sig upp och säga att det här inte fungerar och att de tillför de ekonomiska medel som behövs för att införa det gamla systemet.