Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdalsbo FN-polis i Kongo

I ett Kongo dit utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa har han sin FN-tjänstgöring.

Urs Bütikofer har en och en halv veckas ledighet hemma i Ljusdal, den första sedan han började tjänstgöringen i Demokratiska Republiken Kongo runt lucia i fjol.

– Vi svenskar har fyra hemresor under det år som tjänstgöringen i Kongo gäller och det är bra när man har familj här hemma, säger Urs som givetvis har längtat hem till sin fru Ulrica och de tre sönerna Oskar, Viktor och Axel.

Kongo är ett land som är mycket oroligt. Det har inte hållits val där sedan 2011 och det blossar emellanåt upp strider med rebellstyrkor inte minst i den östra delen där Urs Bütikofer tjänstgör i staden Bukavu.

– Det är så nära Rwanda att vi kan se över gränsen, säger Urs Bütikofer om det geografiska läget.

FN-polistjänstgöringen sker inom ramen för Monusco som under hela 2000-talet arbetat för stabilitet och fred i Kongo.

– Jag är inte utsänd som ordningspolis utan mer som utbildare och mentor för deras poliser, säger Urs Bütikofer.

Lite av de oroligheter som kan uppstå har polisen från Ljusdal fått känna på.

– Det var när en oppositionsledare skulle tala som det blev folksamling med tårgas och skott med automatgevär som följd. Men då befann jag mig på behörigt avstånd och var aldrig i fara, säger Urs Bütikofer och tillägger:

– Samma sak gällde i början när jag gick introduktionen i huvudstaden Kinshasa och rebeller intog tv-huset med många döda i de efterföljande striderna. Det fick jag bara höra talas om.

Det mänskliga lidandet till följd av ofred i landet, till exempel utbrett sexuellt våld mot kvinnor, har Urs Bütikofer och hans kolleger tagit upp när de varit ute i byarna och träffat ledande företrädare som till exempel lärare och präster.

– Men ofta verkar det vara som om de inte ser detta som ett problem vilket är konstigt.

Urs Bütikofer är fotointresserad och visar massor av bilder från den första tiden i Kongo. Intressant är bland annat att se huset som delvis är gjort av presenningar och med taggtråd runt omkring. Där bor Urs och kolleger.

– Utanför har vi vakter. Det är ett måste inte bara för oss, säger Urs Bütikofer och understryker igen det oroliga läget vid landets östra gräns.

Mycket är olikt polisjobbet i Sverige. Löneläget för den kongolesiska polisen, mellan 50 och 100 amerikanska dollar i månaden beroende på tjänsteställning, är ett problem, anser Urs Bütikofer.

– Då är det inte så konstigt att poliserna tar till stöld och mutor trots att de tillhör en yrkesgrupp som tvärtom ska verka för laglighet, säger Urs.

Bilkörning och kartläsning är två andra områden där meningarna ofta går isär. Och vägarna gör inte saken bättre...

– Vi klagar – med all rätt – på en del vägar här runt Ljusdal. Men de är fina jämfört med vad jag har upplevt där borta, säger Urs Bütikofer.

Vi kommer in på vad som går att göra på ledig tid.

– Inte mycket. Det blir mörkt strax efter klockan sex på kvällen och man vill inte vistas för mycket ute då. Sedan har vi tjänstgöring i princip sju dagar i veckan. Det är väl på lördagseftermiddagarna och en stund på söndagarna då man kan göra något, säger Urs Bütikofer som nämner ett gym nära förläggningen som lockar regelbundet.

Det är folk från många länder som tjänstgör åt FN i och kring Bukavu. Urs Bütikofer är inte så imponerad av alla.

– Bland annat funderar man ofta hur en del poliser där är utrustade. De verkar gå omkring i dansskor för jämnan, säger Urs.

Språkkunskap är viktig i det här sammanhanget.

– Det är en fransk mission som jag är på och kravet för att åka var bland annat att kunna det franska språket, säger Urs som trots sin tyskspråkiga bakgrund från hemlandet Schweiz studerat och praktiserat franska.

Att göra något annat men ändå inom yrket var det som lockade Urs Bütikofer när han efter sju år som polis i Ljusdal sökte och fick FN-tjänst i Afrika. Han vet dock inte om det blir fler uppdrag efter det här.

– Det har jag inte tänkt på. Det får vi se, säger han innan det är dags att åka för att hämta barnen efter skolan sista gången före deras sportlov.