Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdals-Postens historik

Ljusdals-Posten grundades 1914, samma år som Ljusdal blev köping. När Ljusdals municipalsamhälle 1 januari 1914 upphöjdes till rang och värdighet av köping, blev en av de mer påtagliga konsekvenserna att etablering av tryckerier tilläts på orten.

Bokhandlare Eric Ericsson var inte sen att ta till vara på de nya möjligheterna. Han var en av kulturens och det tryckta ordets förkämpe, som insåg värdet och betydelsen av en västhälsningebygdens egen lokal tidning. Redan tre dagar efter den nya köpingens tillblivelse utgav han det första ordinarie numret av Ljusdals-Posten.

Eric Ericsson sålde 1918 tidningen till Ljusdals Tidnings Tryckeri AB, som året dessförinnan även köpt Ljusdals-Tidning. Bakom det nya tidningsbolaget stod Högerns valmansförbund.

En viktig milstolpe i Ljusdals-Postens historia passerades 1948. Då bytte tidningen åter ägare. Tre tidigare styrelseledamöter i tidningsbolaget, Valter Svender, Fred Signeul och Uno Jonsson övertog aktierna. Då fick tidningen den lokala förankring den haft allt sedan dess.

Bara ett år senare förvärvade Valter Svender aktiemajoriteten i LjP:s ägarbolag Ljusdals Tidnings AB. Ägandet stannade sedan hos familjen Svender fram till 1 januari 2006.

1969 blev trångboddheten så besvärande att nya lokaler erfordrades. Ny hemvist blev det då nyuppförda Hantverkshuset på Södra Järnvägsgatan, där Ljusdals-Posten håller till än i dag.
Steget från blysättning och tryckning i egen regi till en ny tidsålder, togs 14 november 1977. Över en natt - men efter långa och noggranna förberedelser - bytte tidningen ansikte samtidigt som den blev morgontidning. Modern teknik, fotosättning och offsettryck gjorde entré och ett avtal upprättades om att Ljusdals-Posten skulle tryckas hos tidningen Ljusnan i Bollnäs.

Ytterligare en milstolpe i LjP-historien passerades 21 oktober 1985 Tidningens format ändrades från fullformat till förlängt tabloidformat.

1990 kom ännu en ny teknik med datorer och standardprogramvaror.

Hösten 1992 började LjP komma ut även på tisdagar.

Hösten 1998 förvärvade Ljusdals Tidnings AB även Hälsinge Kuriren i Söderhamn, som blev systertidning till LjP.

Den 1 september 1999 sålde Ljusdals Tidnings AB Ljusdals-Posten till det nybildade tidningsföretaget Hälsingetidningar AB. Ljusdals Tidnings AB stod som hälftenägare i det nybildade bolaget och den centerpartistiskt ägda koncernen Centertidningar AB ägde andra hälften. Förutom Ljusdals-Posten gav företaget då ut Hudiksvalls Tidning, Hälsinge Kuriren och fram till september 2001 Hälsinglands Tidning som var en edition av HT.
Den 22 september 2001 blev Ljusdals-Posten sexdagarstidning. Samma vecka fick tidningen nytt utseende och fylligare innehåll.

I samband med att centerpartiet sålde sin tidningskoncern övergick ägandet av Hälsingetidningar till Mittmedia förvaltnings AB, en koncern som innehar ytterligare fem dotterbolag och 12 tidningstitlar. Familjen Svender sålde då också sitt innehav till Mittmediakoncernen. Ägarförändringen innebar att ytterligare en tidning införlivades i Hälsingetidningar, nämligen Ljusnan i Bollnäs. Förutom de fyra dagstidningar ger Hälsingetidningar också ut fyra endagars gratistidningar.
En genomgripande förändring av både utseende, innehåll och arbetssätt genomfördes 1 mars 2007. Förändringen innebar bland annat att Ljusdals-Posten fick bättre möjligheter att publicera material från övriga landskapet – förutsatt att det bedöms vara intressant för läsarna i Ljusdal. Det nya arbetssättet innebar bland annat att tidningens nattredaktion lades ned och ersattes med en planeringsfunktion dagtid och av en för hela Hälsingetidningar gemensam nattgrupp, placerad i Hudiksvall.
LjP har tidigare varit relativt passiv om än inte helt overksam på Internet. Helahälsingland. se är en gemensam sajt för hela landskapet, vars innehåll levereras både av företagets journalister och sajtens användare.