Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdals matlådor har provats i Arbrå

Ljusdals matlådor inspirerar till ny mathållning för pensionärer i Bollnäs kommun. Man har provat centralkökets kylda matlådor under fyra veckor i Arbrå och utvärderar nu försöket.

Förra året tog socialnämnden i Bollnäs beslut om att införa veckovisa leveranser av kyld mat till pensionärer med hemtjänst. Det ingick i ett sparpaket som förutom att minska mängden transporter även handlade om att minska stress för personalen.

– Som det ser ut i dag så levererar vi varm mat varje dag till alla våra kunder i hemtjänsten, säger Åsa Dahlöf på socialförvaltningen i Bollnäs kommun.

För att testa vad pensionärerna tycker om att få kylda matlådor som de måste värma själva har de under fyra veckor fått mat som har lagats till i Ljusdals centralkök, kylts ner och packats i matlådor. Varje vecka har det funnits tio olika rätter att välja mellan. Samhall skötte transporten från Ljusdal till ett kylrum vid äldreboendet i Arbrå. Därifrån levererades matlådorna av hemtjänstpersonal till pensionärernas kylskåp en gång i veckan.

Inget av de kommunala köken i Bollnäs kan leverera kyld mat på det sättet sätt i dag.

– Inför det här försöket så pratade vi med Söderhamn och Ljusdal som låg nära. Söderhamns kommun hade inte möjlighet att leverera under en provperiod, men det hade Ljusdals kommun. Så det valet blev enkelt.

Förutom 17 pensionärer i Arbråområdet fick även några politiker och tjänstemän smaka maträtterna. Åsa Dahlöf har tagit in utvärderingar från dessa som de nu håller på att sammanställa. Vad de tyckte vill hon inte uttala sig om ännu.

– Jag har ögnat igenom några stycken, men jag kan inte säga något eftersom det var ganska många. Vi har målsättning att vara färdig med sammanställningen någon gång under nästa vecka.

Vad det hela kommer att leda till är osäkert i nuläget.

– Vi ska förbereda det här som ska till nämnd i april. Om man bestämmer att det ska vara så här så kan jag inte säga om man bygger upp en ny organisation med kök som kan tillreda, kyla ner och leverera maten eller om man köper mat från något annat ställe. Det är en politisk fråga.