Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdals kommun tvingas hyra in socialsekreterare: "Det är dubbelt så dyrt"

Det råder brist på socialsekreterare i Ljusdals kommun. Av 28 tjänster är 10 vakanta. För att täcka behoven inom socialtjänsten tvingas kommunen att hyra in dyra konsulter, för uppemot 118 000 kronor i månaden.

Socialsekreterare har blivit ett bristyrke, påskyndat av flyktingtillströmningen till Sverige. Ljusdals kommun är inget undantag. Av 28 tjänster inom omsorgsförvaltningen är 10 tjänster vakanta.

För att klara situationen med vakanser hyr kommunen in socialsekreterare – som är dubbelt så dyra som anställda.

Läs också: Kommunen tvingas hyra in socialsekreterare för 112 000 kronor i månaden

– Vi har svårt att rekretera socialsekreterare, i likhet med många andra kommuner. Det är brist på socionomer i Sverige. Vi gör åtgärder för att förbättra den nuvarande situationen, men det är tufft, säger Mikael Björk, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.

I dagsläget hyr Ljusdals kommun in fem konsulter för att lösa bemanningen inom socialtjänsten.

– Vi har konsulter inne för att lösa det mest akuta läget. Det har vi haft i olika utsträckning sedan slutet av förra året, säger Mikael Björk och tillägger:

Läs också: Hård kritik mot omsorgsnämnden i Ljusdal

– Det kostar betydligt mer än att ha ordinarie anställd, så är det ju. Hos oss är det två till tre gånger dyrare att anlita en konsult än att anställa en vanlig socialsekreterare.

Kostnaden för en inhyrd konsult ligger på runt 700 kronor per timme. Beräknat utifrån att en normal månad innebär 168 arbetstimmar motsvarar det ungefär 117 000 kronor i månaden för den aktuella socialsekreteraren.

– Det blir ett par miljoner extra i personalkostnader varje år, så blir det förstås. Det är inte bra alls. Det är ingen som önskar den här situationen, men det finns inga socionomer att uppbringa, säger Chatarina Plomér, verksamhetschef inom individ- och familjeomsorgen i Ljusdals kommun.

Problemen med att rekrytera nya socialsekreterare har funnits länge. I slutet av mars i år fick den tunga arbetsbelastningen socialtjänsten i Ljusdal att göra en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Läs också: Socialtjänsten i Ljusdal hinner inte med – nu anmäler de sig själva

Bland annat uppgavs det i anmälan att arbetsbelastningen riskerar att gå ut över utredningarna av bland annat familjehem och ungdomars placering. Detta trots att man utökat personalstyrkan.

– Det har gjorts mätningar som visar att vår personal jobbar tre gånger över sin arbetskapacitet, sa Chatarina Plomér till Ljusdals-Posten då.

Enligt henne är det framför allt det senaste årets ökning av antalet ensamkommande asylsökande barn i kommunen som ökat behovet av utbildade socionomer. Det är inom den verksamheten inhyrda socialsekreterare arbetar.

Samtidigt som socialtjänsten har brist på socialsekreterare har omsorgsförvaltningen under flera år dragits med tuff ekonomi och flera sparpaket har genomförts.

Läs också: Mottagande av ensamkommande flyktingbarn kan öka rejält i Ljusdal

Omsorgsförvaltningen har redan en ansträngd ekonomi, hur ser du på att ni hyr in dyr personal för att lösa situationen?

– Ja, vi måste ju ha några som gör jobbet. Vi kan inte ha vakanser. De som arbetar gör fantastiska insatser. Men det är inte bra att vi behöver anställa dyra konsulter, säger Chatarina Plomér och tillägger:

– Jag tycker att situationen är förjävlig. Men vad ska vi göra? Vi har haft jobbannonser ute sedan i februari men har bara fått in ett fåtal ansökningar. Det finns väldigt få socionomer att tillgå.

Förvaltniningschefen Mikael Björk berättar att flera åtgärder nu har gjorts för att försöka komma tillrätta med situationen. Bland annat har förvaltningen tagit fram ett nytt förslag på omorganisation. Därutöver har socialsekreterarna fått ett ökat administrativt stöd.

– Vi gör åtgärder för att förbättra nuvarande situation. Vi försöker också att bli mer attraktiva som arbetsgivare. Kanske hade vi haft ännu färre sekreterare i dag om vi inte hade hyrt in konsulter för att hjälpa till att avlasta. Arbetsbördan har minskat för våra socialsekreterare i och med detta, säger han.

Hur påverkas verksamheten av att ni har för få socialsekreterare?

– Vi försöker att klara av att utreda inom lagstadgad tid men förutsättningarna blir inte bättre av att vi har för lite personal. Vi måste prioritera det som är mest akut. Sedan finns det alltid en risk när det är en hög arbetsbelastning att man gör felbedömningar och det kan få konsekvenser, säger Mikael Björk.