Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdals kommun öppnar för att utreda fler – så här säger de berörda politikerna

 
Örjan Fridners politikerersättning
Visa alla artiklar

I samband med anmälan av Örjan Fridner (S) bad kommunen polisen att hålla utredningen öppen för ytterligare elva politiker i Ljusdal. Politiker som inte hade lämnat sina inkomstuppgifter – trots upprepade påminnelser. Ingen av dessa politiker är misstänkta för något brott i nuläget, säger Ljusdals kommun.

Vid sammanlagt tre tillfällen under våren har Ljusdals kommun begärt in inkomstuppgifter från de politiker som begärt ersättning från kommunen för politiska uppdrag.

Läs mer: S anser att polisanmälan är politisk – anmäler kommunen och uppmanar Molin att avgå

I förra veckan skickades den tredje påminnelsen ut till tolv politiker, däribland Örjan Fridner, som vid det laget ännu inte svarat.

4 maj, dagen efter den sista påminnelsen, svarade Örjan Fridner med de uppgifter som senare ledde till att kommunen beslutade att polisanmäla politikern.

TV+Text: S-politiker polisanmäld efter misstankar om för hög ersättning

Läs mer: Personalchefen om polisanmälan "Det har pågått systematiskt"

I samma anmälan ville Ljusdals kommun att polisen håller öppet för att utreda övriga politiker om några misstankar skulle dyka upp.

"Kommunen önskar hålla utredningen öppen för ytterligare eventuella utredningsskäl påkomna i samband med ännu ej inkomna svar från övriga 11 politiker."

Läs mer: Ångerfull Fridner tycker anmälan "luktar politik"

Från Ljusdals kommuns sida menar man att ingen av de elva politikerna i dag misstänkta för något brott, eller ens polisanmälda. Politikerna har fram till nästa måndag, 16 maj, att inkomma med inkomstuppgifter, enligt den påminnelse som skickats ut från kommunen.

Maria Andersson (S)

Lämnade politiken i november 2015. Lämnade in inkomstuppgift på onsdagen.

– Jag har inga kommentarer.

Benny Bergström (SD )

Lämnade politiken i mars 2016. Har inte lämnat in inkomstuppgift.

– Jag har inte ansett att det spelat någon roll då jag har sagt upp mina uppdrag. Varför ska då min arbetsinkomst in till kommunen?

– Skulle det framkomma att det är ett måste får jag väl i så fall ändra mig.

Lars Björkbom (KD)

Lämnade in inkomstuppgift på tisdagen.

– Jag har inga kommentarer.

Jenny Breslin (S)

Lämnade in inkomstuppgift på torsdagen.

– Jag har varit sjukskriven och därför har papprena blivit liggande. Jag har lämnat in dem i dag (torsdag).

Ingalill Fahlström (MP)

Har inte lämnat in inkomstuppgift.

– Jag har successivt tjänat mer pengar och jag ville inte lämna in inkomstuppgifter för det kändes girigt att vilja ha mer. Jag tyckte att de kunde ta det året som var. Och med tanke på polisutredningen kan jag inte gärna bli åtalad för att har redovisat för lite. Kommunen har inte begärt uppgifter sedan 2011, och så gör de det nu vilket jag tycker är konstigt. Jag tjänar mycket mer idag, så jag vill se hur kommunen ska hantera det.

László Gönczi (MP)

Svarade på det första brevet från kommunen och bad de ta bort den schablonmässiga ersättningen och istället bara ersätta honom när politiken kolliderade med arbete. Han trodde därmed att ärendet var utagerat. Nu har han kontaktat försäkringskassan för att få rätt SGI. Senaste gången han lämnade in en inkomstuppgift till kommunen var 2011. Därefter har inkomsterna varit oregelbundna.

– Det kan vara så att jag har fått för mycket, men det är inget ont uppsåt. Om de anser att jag har betalat för mycket får det komma ett krav om återbetalning.

– Man kan tycka att jag borde ha koll på detta. Jag kanske lägger för mycket fokus på att hålla koll på kommunens ekonomi och inte min privata. Men det kan man vänta sig att jag borde ha koll på.

Bo Hedin (S)

Lämnade politiken i juli 2015. Har inte lämnat in någon inkomstuppgift.

– Jag slutade som politiker vid halvåret 2015. Ny lön 2015 från mitt dåvarande arbete sker juni/juli. Det vill säga, 2014 års löneunderlag gäller tills ny inkommer.

– Enligt kommunens regelverk ska besked om ny lön (2015) meddelas senast två månader efter det att nytt avtal slutts. Jag slutade innan den tidens utgång.

Mattias Hedin (S)

Har tagit timeout från kommunpolitiken sedan september 2015. Har inte lämnat in någon inkomstuppgift.

Vi har sökt Mattias Hedin för en kommentar.

Maria Molin (M)

Lämnade in inkomstuppgift under onsdagen.

– Jag har inte tagit ut någon förlorad arbetsförtjänst i år och jag uppfattade inte att påminnelsen gällde förra året.

– Det hade varit bättre att göra det tidigare, men nu är det justerat.

Harald Noréus (FP)

Har inte lämnat in någon inkomstuppgift.

Vi har sökt Harald Noréus för en kommentar.

Maria Troedsson (M)

Lämnade in sin inkomstuppgift på onsdagen.

– Det har bara fallit i glömska. Jag jobbar ideellt med politiken och kommer inte att begära in något arvode. Då trodde jag att man inte behövde fylla i några papper.

Vi har sökt personalchefen Maria Carlgren som skickade in kommunens polisanmälan.