Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ljusdals kommun får ta sitt ansvar"

De tre friskoleelever som riskerat åka ut från elevhemmet i Ljusdal får bo kvar även nästa år. Ljusdalshem vill ta över hela elevboendefrågan.

Elever vid Trägymnasiet i Ljusdal som fått plats på elevhemmet nära Slottegymnasiet har tidigare fått beskedet att inför nästa läsår måste de flytta ut.

Elevhemmet är först och främst till för den kommunala skolans elever, var motiveringen.

Men nu är det andra besked som gäller i frågan.

På tisdagskvällen skickade kommunens utbildningschef Lena Tönners Ångman ut ett e-postmeddelande om att hon fattat beslut om att de tre eleverna får bo kvar på elevhemmet även under läsåret 2014-2015.

"Utifrån rådande omständigheter där elever och vårdnadshavare känner sig lurade och felinformerade så anser jag att Ljusdals kommun får ta sitt ansvar", skriver Lena Tönners Ångman.

Hon fortsätter med att konstatera att Ljusdalshem inte kan garantera utbildningsförvaltningen lägenheter utöver elevhemmet. "Så det är nu först till kvarn som gäller för nya elever i årskurs 1. Blivande årskurs 2 och 3 måste få förtur", heter det i e-postmeddelandet.

Lena Tönners Ångman berättar också om ett möte efter påsk med Ljusdalshems vd Richard Brännström som redan nu kan berätta om vad utfallet kan bli.

– Vi äger elevhemmet men skolan sköter fördelningen av platser. Vi tar gärna över hela förfarandet med köer och kontraktsskivning. Får vi ett helhetsgrepp kan vi se till att äldre elever kan få lägenhetsboende, säger Richard Brännström som har gott hopp om att ordna boende åt alla elever.

Ljusdalshem har dock hamnat i positiva problem eftersom det för första gången på länge är större efterfrågan än tillgång på lägenheter.

– Vi har 100 fler lägenheter uthyrda än för bara två år sedan. Så vi måste meddela bland andra skolan, social omsorg och integrationsverksamheten att det börjar bli trångt, säger Richard Brännström.