Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdals kommun backar om fastighetsköp

Ljusdals kommun backar när det gäller fastighetsköpet för 38,3 miljoner kronor för att lösa handikappomsorgens bostadsbrist. Allt talar för att kommunstyrelsen i stället hyr en del av fastigheten och rustar upp den för nära 10 miljoner kronor.

Fastigheten omfattar bland annat äldreboendet Gärdegården, Familjecentrum och psykrehab. Kommunens syfte med köp i 38-miljonersklassen var främst att lösa handikappomsorgens allt mer akuta behov av boende genom att flytta psykrehab till Gärdeåsområdet och sedan bygga om huset för minst tolv lägenheter.

Kommunstyrelsens allmänna utskott gav ekonomichefen Nicklas Bremefors i uppdrag att utreda alternativ till ett köp och allt talar för att kommunen följer ekonomichefens råd, det vill säga rustar nuvarande psykrehabhuset för nära 10 miljoner lånade kronor och sedan hyr det av nuvarande fastighetsägaren Norrsvedja Fastigheter.

Båda kommunalråden Marit Holmstrand (S) och Sören Görgård (C) är för hyresalternativet.

Omsorgsnämnden räknar med att spara mellan 2 miljoner och 3 miljoner kronor per år. Detta eftersom två boende på privata Öjebo i Järvsö får plats i det nya boendet och två platser på Backatorp i Ljusdal kan ersättas. Kommunen slipper betalningsansvar för avgående Ljusdalselever vid Höghammarskolan i Bollnäs om de kan flytta hem. Dessutom innebär samordning mellan gruppboende och satellitlägenheter mindre behov av nattpersonal.