Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdals flickor röker minst

I alla andra kommuner i Gävleborg röker gymnasieflickorna mer än pojkarna. Men i Ljusdal är det tvärtom.

Ljusdal har minsta andelen rökande flickor i länet medan pojkarna röker mest.

Samhällsmedicin på Gävleborgs landsting har gjort en analys av tio enkätundersökningar 1996-2010 i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets andra årskurs. Det gäller hur eleverna använder alkohol, narkotika, tobak och dopningspreparat.

När det gäller rökning bland länets elever är skillnaden inte så stor. Flickorna röker till och med något mer än vid mätstarten 1996.

I Ljusdal är det 45 procent av pojkarna och 37 procent av flickorna i årskurs 2 på gymnasiet som röker. Det gör att tobak är vanligare bland pojkar i Ljusdal än i länet i övrigt samtidigt som flickorna röker minst i länet.

Alkoholvanorna i Ljusdal skiljer sig något från övriga delar av länet. Gymnasietvåorna i Ljusdal har minst andel drickande pojkar i länet, 67 procent. Flickorna är näst mest restriktiva i länet eftersom 74 procent använder alkohol.