Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ljusdals bönder blir förlorare"

Det är ganska säkert att Ljusdals bönder tillhör förlorarna bedömer Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg.

Nordanstig är en tydlig vinnare, liksom jordbrukare i norra Gästrikland när växtzonerna nedvärderas som fördelningsmetod av jordbruksstöd. Vad det nya stödet betyder för Hälsinglands bönder är svårt att överblicka utifrån den information som finns tillgänglig i dag. Skillnaderna kommer att bli stora för gårdar trots att inte ligger långt från varandra geografiskt sett.

I Ljusdals kommun föreslås att Los och Ramsjö placeras i det mest gynnade stödområdet medan Färila och Järvsö placeras i nivå 4. Ljusdals jordbruk föreslås tillhöra nivå 3.

— Det blir markanta förändringar i Ljusdals kommun och i norra Gästrikland, fast där är förändringen av det positiva slaget, säger Jan Thorén, själv verksam som jordbrukare i Korskrogen.

I stället för växtzoner ska stödet till mindre gynnade jordbruksområden delas in på församlingsnivå och stödet baseras på den totala mängden odlade grödor. Det innebär att exempelvis potatisskörden inkluderas och det kanske är förklaringen till att Färila och Järvsö ser ut att få en placering som ger minskade bidrag i förhållande till bönder inom Ljusdals församlings geografiska område.

— Vad är det för sämre förutsättningar för jordbruket i Ljusdal? Vi är frågande eftersom vi ju ser hur älven rinner, säger Jan Thorén.

Jordbruksverkets material har varit offentligt under en längre tid, men enbart i sifferform. Nu finns materialet i form av kartor och då framgår det hur stora skillnader i bidragsnivå som kan uppstå på begränsade avstånd. Men det material som finns tillgängligt ger fortfarande upphov till stor osäkerhet och ett reviderat förslag ska presenteras den första april.

Det svenska jordbruket omsätter runt 60 miljarder kronor och av dessa är cirka 10 miljarder pengar som kommer i olika former av EU-stöd. Det nya stödet kommer att betalas ut redan från årsskiftet 2015 vilket skapar osäkerhet för jordbrukare som har tagit investeringsbeslut eller som är på väg att göra det.

—Det kommer att innebära substantiella skillnader för den enskilde jordbrukaren, säger Jan Thorén.

På grund av osäkerheten har LRF valt att inte informera sina medlemmar förrän nu.

— Vi ifrågasätter om kartan stämmer med verkligheten. Vi har legat lågt för att det är bättre att jag ligger sömnlös än att våra medlemmar gör det, säger Jan Thorén.