Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdalingarna vet hur semlan ska smaka

Hur äter du din semla denna fettisdag? En ny trend är semlor i miniformat – men i Ljusdal snålas det inte. Här väljer många de stora klassiska bullarna.

Annons

Hetvägg eller inte, äta locket först eller sist? Med eller utan mandelmassa? Det finns många olika sätt att äta semlan. Enligt TT serverar allt fler caféer och konditorier minisemlor under semmelsäsongen.

– Det låter så snålt med minisemlor, bara en tugga. Vi bakar kaffesemlor till lunchgästerna, säger Åsa Olsson som driver Hembygdsgården i Ljusdal.

Restaurangen har bakat ungefär 200 semlor dagen till ära.

Mandelmassa är den klassiska fyllningen. Men om det inte faller en i smaken kan vaniljkräm, choklad, vispad grädde med hallon, blåbär eller äppelmos vara några alternativ till hemmabakarna.

Enligt Britt-Marie Nilsson, anställd på Hembygdsgården, är det bara fantasin som sätter gränser.

Hon delar med sig av ett husmorstips.

– Brödet som blir över när man gröper ur semlorna kan användas till att blanda med grädde och vaniljsocker. Då har man en god fyllning för dem som inte tål eller gillar mandelmassa.

Hur ska man äta semlan?

– Som hetvägg med varm mjölk. Men de flesta gäster här brukar äta semlan tillsammans med kaffet, säger Britt-Marie Nilsson.

Några minisemlor görs heller inte på Konditori Finess i Ljusdal. Även här heter de mindre varianterna kaffesemlor.

– Vi säljer mycket mer av de traditionella semlorna. Ska man fika så vill man nog ha en stor, säger Elin Nilsson-Öst, konditor på Finess.

Variationerna bland semlorna är många. Saffranssemlan samt wienersemlan är exempel på andra typer än den klassiska.

Vad som skiljer wienersemlan är att den saknar kardemumma.

– Den är mindre söt och eftersom den är gjord på en wienerdeg är den lite frasigare, berättar Elin Nlisson-Öst.