Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare en chef lämnar Ljusdals kommun – fyra av sju i toppen är borta

/
  • Tre av sju chefer inom kommunens ledningsgrupp har slutat eller ska sluta och nu står det klart att Anna Kjellander, kommunens informationschef ska ta tjänstledigt från och med den 31 augusti.

Tre chefer har försvunnit på kort tid från Ljusdals kommunledning. Nu sällar sig en fjärde till den skaran. På måndag tar informationschefen Anna Kjellander tjänstledigt för studier och blir borta minst till nästa sommar.
Ingen av chefsposterna är ännu tillsatt.

Annons

Anna Kjellander har arbetat som informationschef på kommunen sedan 2011, och dessförinnan var hon kommunikatör på samma arbetsplats. Men nu väntar alltså minst ett läsår i skolbänken.

– Jag ska studera enstaka kurser på universitetet, säger Anna Kjellander

Hon är tjänstledig fram till den 10 juni 2016, men i annonsen till hennes efterträdare står det att tjänsten kan komma att förlängas. Det hänger på om Anna Kjellander väljer att fortsätta att studera.

– Men mina planer är att komma tillbaka till mitt arbete den 10 juni, säger hon och förnekar bestämt att studieledigheten skulle ha något att göra med den senaste tidens tumult inom kommunledningen.

I samband med sin tjänstledighet blir hon den fjärde höga chefen som på kort lämnat Ljusdals kommun. I veckan berättade utbildningschefen Lena Tönners Ångman att hon har sagt upp sig. I början av augusti fick Marita Wikström sluta som socialchef. Hon är i nuläget arbetsbefriad och väntar på besked om sin framtid. I somras stod det även klart att personalchefen Britt-Marie Andersson Nilsson slutar som chef, men blir kvar inom kommunen.

I just Anna Kjellanders fall ska emellertid studieplanerna ha funnits länge. Ursprungligen skulle hon ha tagit tjänstledigt redan vid årsskiftet och därför kom det här beskedet inte som någon överraskning. Även om kommunchefen Claes Rydberg beklagar hennes beslut.

– Jag skulle vilja ha henne på plats, hon är en jätteduktig medarbetare, säger han.

Just nu pågår rekryteringen efter hennes vikarie sedan ett par veckor, och intresset har varit stort, menar Claes Rydberg. Den sista ansökningsdagen är den 21 september, men kommunen ska titta på kandidater efter hand.

Tills en ersättare är hittad kliver Claes Rydberg in som informationschef. Det innebär en stor arbetsbelastning för Rydberg utöver sitt grunduppdrag som kommunchef även är tillfällig socialchef sedan några veckor tillbaka.

– Men det ska gå. Det måste gå, säger han.

Samtliga chefer inom kommunledningen som slutat är kvinnor och det rimmar illa med Ljusdals kommuns ambition om jämn könsfördelning. Det är också något som kommer tas i beaktande i samband med rekryteringen av Anna Kjellanders ersättare.

– Vi strävar efter en jämn könsfördelning, det är helt rimligt. Eftersom en huvuddel av våra anställda är kvinnor ska även det synas i chefsleden. Nu har vi hamnat i obalans så naturligtvis måste vi titta med de ögonen också, säger Claes Rydberg.

Mer läsning

Annons