Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med tillsyn av tobakshantering

Att det är förbjudet att röka på skolgårdar och att minderåriga inte för köpa tobak är ingen nyhet. Men det behövs hela tiden tillsyn och från kommunens sida jobbas det hårt med att se över tobakshanteringen.

Annons

Kurt Johansson arbetar som miljöinspektör på Ljusdals kommun och jobbar med tillsyn vad det gäller rökning på alla skolor runt om i kommunen. Att det är rökförbud på skolgårdarna är inget nytt, men att det gäller både elever, personal och föräldrar, oavsett tid på dygnet, är det många som inte tänker på.

– Rökförbudet gäller alla dygnet runt, 00 till 24, säger Kurt Johansson.

I våras gjorde kommunen en konkret insats genom att plocka bort saker som kan inbjuda till rökning från vissa skolgårdar.

– Det sänder inte ut de rätta signalerna, säger Kurt Johansson och fortsätter:

– Det är viktigt att komma ihåg att rökförbudet inte bara gäller skolor, utan alla lokaler där det bedrivs barn- och ungdomsverksamhet.

Det är i lagens mening inte förbjudet att röka som minderårig och det är inte heller straffbart att köpa ut cigaretter. Den som kan råka illa ut är butiken, som kan mista sitt tillstånd att bedriva tobaksförsäljning om de säljer till någon som är under 18 år.

Det händer att till exempel insmugglade varor säljs i butikerna, allt för komma billigare undan när det kommer till att betala skatt.

– Om jag märker att någon har felaktiga varor i butiken så måste jag såklart kontakta polisen, säger Lennart Diamant som tillsammans med Kurt Johansson och Cecilia Tegelberg samarbetar kring frågor som gäller folkhälsa och droger.

Mer läsning

Annons