Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarsjöstranden ska betas igen

/
  • Magnus Larsson, Mellanskog, till vänster och kommunekolog Pär Lundagårds, till höger, visar hur stranden vid Vikarsjön har öppnats upp. I sommar ska betesdjuren fortsätta jobbet och bereda väg för ävjepilörten med sina mular.

I sommar ska nötkreatur beta på stranden vid Vikarsjön i Ljusdal. Det ska gynna ävjepilörten som fört en tynande tillvaro i björkslyet på stranden.

Annons

– Ävjepilörten vill ha öppna marker om den ska kunna hävda sig mot andra växter. Strandbete är bra, det håller vass och gräs borta, säger kommunekolog Pär Lundagårds.

Med betesdjur på stranden öppnas också utsikten mot sjön för betraktaren.

Det är djur från Johnsons lantbruk på gården Stenspers som ska sköta betandet. De små svarta nötkreaturen är man van att se sedan tidigare på åkrarna intill Vikarsjön. Men hittills har de varit avstängda från stranden.

Här fanns tidigare Borrbacka sambete med mjölkkor, men det var inte bra för mjölkkorna att dricka sjövatten så de stängdes av från stranden. Fast ävjepilörten lyckades överleva bland det tilltagande slyet och ska nu få tillfälle att breda ut sig igen, är det tänkt.

Det är kommunens mark och i vinter har Mellanskog, som sköter kommunens skog, avverkat sly och en del större träd längs stranden. Det ska nu flisas och köras därifrån.

En del fina björkar vid stranden har sparats för att ge lite parkkänsla.

– Förhoppningen är att vi ska kunna ta vara på fler såna här områden i Ljusdal, säger Pär Lundagårds.

Mer läsning

Annons