Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteran blev årets Lucia i Ljusdal

/
  • Maja Borrsjö lottades fram till Ljusdals Lucia och fick en blombukett av Lions. Hon och hennes tärnor övar redan för fullt inför Luciadagen när de ska

Årets Lucia i Ljusdal heter Maja Borrsjö. Det är andra gången hon får ta på sig det vita linnet och gå i Lions Luciatåg. Men första gången hon får bära ljuskronan.

– Det känns extra kul att få vara Lucia, säger hon.

Annons

Det var ett ganska lugnt gäng på sju tjejer som samlades i aulan på Stenhamreskolan på måndagseftermiddagen. Men visst låg det förväntan i luften när Lions i sedvanlig ordning skulle lotta fram årets Lucia. Lions egen "Luciageneral" sedan 20 år, Anders Brink, drog en lott med ett namn, som sedan stavades högt av Minou Estassy Katsaras, fem år, som dagen till ära var klädd i en pepparkaksklänning.

– M-A-J-A!

Det blir alltså Maja Borrsjö som får bära ljuskronan hela dagen lång den 13 december när sjumannatåget ska "lussa" runt på företag och ålderdomshem och sprida ljus och skönsång i Ljusdal. Hon deltog i Luciatåget redan för två år sedan, men då var hon tärna.

– Det känns extra kul att få vara Lucia, men det hade varit kul att vara med igen i vilket fall, säger hon.

Intresset för att vara med i Lions officiella Luciatåg har sjunkit de senaste åren.

– Men om vi skulle ställa in blir det livat. Folk förväntar sig att det bara ska finnas, säger Anders Brink.

Under sina 20 år som "Luciageneral" har han bara mött någon enstaka tjej som ångrat sin medverkan i Luciatåget.

– De flesta brukar tycka att det är jätteroligt och säga "nej, det får inte vara slut" när dagen är över, säger Anders Brink.

"Veteranen" Maja Borrsjö intygar att Luciadagen, som börjar i ottan och inte tar slut förrän 12–13 timmar och minst ett dussin tåg senare, är jobbig men kul.

– Det är stämningsfullt och många blir glada när vi kommer, säger hon.

Sedan tre veckor tillbaka över tjejerna två gånger i veckan tillsammans med Céline Estassy.

– Vi kommer att sjunga alla de traditionella sångerna och även några andra, som Marie Fredrikssons "Tro" och "Halleluja", säger Lina Olofsson.

Mer läsning

Annons