Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen lockade till kalla dopp

/
  • Tuva Lindén och Tuva Marcusson tycker om att bada, men är snabbt uppe på land igen. Temperaturen var cirka 20 grader nära land vid Norebadet på torsdagen vid lunch.
  • Sånghussjöns badplats var under den varma torsdagen fylld av sol, bad och lek. För en av gästerna, var det årets första dopp:
  • Alla tycker inte att det är kallt. På Norebadet badar och leker hunden Bella gladeligen med matten Angela Jillings trots att det fortfarande är under 20 grader i plurret.
  • Fortsatt kyligt på flera ställen badplatser i kommunen. Men om värmen håller i tror många att termometern kan passera 20 gradersmärket nästa vecka.   Alla temperaturmätningarna har gjorts i veckan, nära land.

Med högsommarvärmen kommer också badlusten. Men för många är det fortsatt för kallt för ett dopp. Kompisarna Tuva Marcusson och Tuva Lindén hör till de få som vågar hoppa i det svalkande vattnet på Norebadet.

Annons

De tioåriga tjejerna leker och plaskar i det blå, lockande vattnet, men de är fort uppe på land igen. Dagens temperatur visade knappt 20 grader i det långgrunda vattnet.

– Det är kallt först, men sen när man doppat sig är det varmt och skönt, säger Tuva Marcusson.

Men hon får inte riktigt medhåll av kompisen Tuva Lindén.

– Det var iskallt, hela tiden dessutom! Det blev inte bättre efter ett tag tycker jag, utan det var lika kallt hela tiden, säger hon.

För än så länge är det många som tycker att det är för kallt och håller sig ifrån att bada. Vid Kvarnsjön i Ramsjö la de ut bryggorna först förra veckan, på grund av de låga temperaturerna. I dag visade termometern 18 grader där. Men nu hoppas Kay Hansen i Ramsjö att det vänder.

– I den här värmen är det nog uppe i 20 grader i vattnet i början av nästa vecka, säger han.

Temperaturen ligger på drygt 18 grader också i Dåasen i Los och vid Mines i Järvsö. Men i Sånghussjön i Färila visade dagsfärska mätningar en temperatur på mellan 20 till 21 grader.

De fem kommunala badplatserna i Sånghussjön, Kyrkbybadet, Norebadet, Härsandviken och Kvarnsjön är alla godkända i Havs- och vatten-myndighetens senaste mätning. Proverna gjordes i mitten av juni och visade då att vattnet var tjänligt och att ingen algblomning förekom.

På Norebadet är det, förutom barn, en till som badar och det är Bella. Hon är en fyraårig Golden retriever som glatt skuttar runt i det blå, svalkande vattnet medan Bellas matte Angela Jillings kastar en pinne till henne.

– Bella älskar att bada och leka i vattnet, säger hon.

Mer läsning

Annons