Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg skjuten efter hundattack

En varg som jagade en hund sköts på fredagsförmiddagen i samband med älgjakten i Nyskogen nordväst om Tallåsen.
– Vargen hade ett klart fokus på hunden, säger skytten.

Annons

Händelsen inträffade några kilometer från Nyskogen nordväst om Tallåsen. Det var tidig förmiddag när en jakthund kom springandes ur skogen med en varg i hasorna.

– Hunden gick och spårade en älg, när den hade passerat posten så kom vargen upp i spåren efter hunden och accelererade i kapp den. Först var den en tjugo trettio meter efter, jag tjoade och sköt i luften men den fortsatte efter, berättar jägaren som vill vara anonym.

– När den var någonstans tio meter efter så sköt jag ett dödande skott. Det var ingen fråga om vad vargen var ute efter.

Läs mer: Licensjakt på varg kan bli aktuell i vinter

Länsstyrelse och polis kontaktades och har varit på platsen under fredagen. Sone Persson, naturbevakare på länsstyrelsen, berättar att inga åtgärder kommer att vidtas efter händelsen.

– Både vi och polisen bedömer att det här är helt enligt lag och att den skjutits enligt paragraf 28. Det kommer inte att vidtas några åtgärder, säger han.

Att det finns varg i området är känt sedan tidigare och flera observationer har gjorts. Individen som sköts under fredagen är en vuxen tik, men mycket mer än så vet inte länsstyrelsen i nuläget.

– Vi har indikationer på att det gått två vargar där, det har varit mycket skador i området. Det kan vara en av dom vargarna som skjutits nu, säger Sone Persson.

Läs mer om varg i området: Vargen jagade Jesper

Mer läsning

Annons