Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var 20:e Ljusdalsbil är en miljöbil

/
  • Vid förra årets slut var andelen miljöbilar bland personbilarna i Ljusdal 5,4 procent. Men bland de nyregistrerade bilarna var andelen 33, 0 procent.

Vid 2011 års slut var 5,4 procent av alla personbilar i Ljusdal miljöbilar. Det är mindre än i storstäderna, men mer än i norra Norrland.

Annons

Fast bland de nyregistrerade bilarna i Ljusdals kommun var andelen miljöbilar hela 33,0 procent. Det framgår av ny officiell statistik från Trafikanalys, som omfattar fordon i landets alla län och kommuner.

– Varje miljöbil bidrar till att minska trafikens klimatpåverkan, men fortfarande drivs 77, 8 procent av bilarna i Ljusdal med bensin. Det är långt till målet om en fossiloberoende fordonspark, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Andelen miljöbilar varierar kraftigt mellan de svenska kommunerna. Landets högsta andel hade Solna med 25,0 procent, medan Sorsele hade den lägsta andelen på 2,5 procent. I landet som helhet var andelen 10,8 procent.

I stort sett kan man säga att andelen miljöbilar sjunker ju längre norrut man kommer.

– Gas finns inte utbyggt i Norrland och mot etanol finns ett visst motstånd, eftersom bilar som körs på etanol är känsliga när det blir kallt. Jag kan tänka mig att de är de främsta orsakerna till att miljöbilarna är färre i Norrland, säger Anette Myhr.

– Sen kanske vi har lite större bilar i Norrland, många kombibilar och då kan de dra för mycket bränsle. För en miljöbil får heller inte vara för stor och tung.

Mer läsning

Annons