Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valliansen vann omröstning – efter hot om avgång

Efter en rafflande omröstning fick Valliansen sin vilja igenom när Sören Görgård (C) valdes till vice ordförande i kommunstyrelsen.
Men dessförinnan hade det blivit tydligt att den nuvarande majoriteten är väldigt bräcklig.

Annons

Med blotta förskräckelsen red Valliansen ut den storm som hade kunnat leda till en regeringskris i Ljusdal på måndagskvällen.

Det blev slutligen Sören Görgård (C) som efterträder Yvonne Oscarsson (V) på posten som vice ordförande i kommunstyrelsen. Men den slutna omröstningen mellan honom och socialdemokraternas kandidat Stina Michelsson var jämn in i det sista.

Läs mer: Sören Görgård gör comeback i politiken

De slutliga siffrorna blev 19-17 i Görgårds favör. Fyra fullmäktigeledamöter röstade blankt.

Ett styrkebesked för Valliansens som var rejält pressade under kvällens fullmäktigemöte.

För även om omröstningen handlade om en tung post i kommunstyrelsen, var det lika mycket en förtroendeomröstning för det nuvarande styret i Ljusdal.

Om Stina Michelsson hade vunnit omröstningen hade det blivit tydligt att Valliansen saknar majoritet och då hade de varit tvungna att lämna ifrån sig makten. Detta gjorde det moderata kommunalrådet Lars Molin tydligt ifrån talarstolen inför omröstningen.

– Går det här igenom, är det klart vi avgår, sa kommunalrådet.

Läs mer: Socialdemokraterna vill kuppa in en av sin egna i kommunledningen

Nu behövde han aldrig ställas inför ett sådant faktum, men den majoritet han säger sig företräda hade vid det laget redan fått sig en törn.

Bara minuter innan personvalsomröstningen genomfördes, röstade fullmäktige om ett förslag, signerat Örjan Fridner (S). Fridner som i talarstolen underkände den nuvarande politiska ledningen flera gånger om tyckte att det skulle vara lämpligt att skjuta på valet av vice ordförande i en månad.

– Jag tror inte ni har majoritet i fullmäktige. Därför vill vi att frågan bordläggs i en månad för att undersöka om det finns en annan majoritet som kan leda kommunen, sa Örjan Fridner.

Han önskan var väldigt nära att slå in. Omröstningen slutade lika, med 20 ledamöter som var för att skjuta på valet en månad och 20 ledamöter som var emot.

Den ledamot som hade kunnat fälla den avgörande rösten, sverigedemokraten, Benny Bergström var frånvarande och därför fick ingen av sidorna majoritet. I det läget fick kommunfullmäktiges ordförande Björn Brink (C) utslagsrösten och han röstade med Valliansen och emot Örjan Fridners förslag.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons