Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmaning ska ge fler sommarjobb

/
  • I den här gruppen jobbar, från vänster, Cecilia Tegelberg, folkhälsosamordnare, ungdomarna Lovisa Persson och Frida Karlsson och politikerna Helena Brink (C) och Maj-Britt Tönners (C).

Vad ska man göra, och hur, för att få Ljusdal mer attraktivt för ungdomar att bo och verka i. I grupper jobbade ungdomar, politiker och tjänstemän hela tisdagen för att ta fram svaren.

Annons

I sex timmar arbetade de för högtryck när kommunens ungdomspolitiska handlingsprogram skulle uppdateras. Hjälp hade de av Stefan Eriksson från Värdeskaparna i Gävle, som jobbar med verksamhetsstyrning.

Frida Karlsson som går i nian i Färila skola och Lovisa Persson som går i åttan i Los har varit med i arbetet ända från början, från 2009.

Viktigast för ungdomar i Ljusdal är jobb, tycker Lovisa, medan Frida anser att det viktigaste är att de program man vill gå finns på Slottegymnasiet.

Politikern Helena Brink (C) i samma grupp har också varit med från första början.

– Det är jobb, fritid, utbildning, aktiviteter och boende, samma frågor som tidigare som fortfarande är högaktuella, sa hon.

Ett påtagligt förslag från den här gruppen var att utmana det privata näringslivet för att få fram fler sommarjobb.

– Nu ställer kommunen upp med 120 sommarjobb, då anser vi att näringslivet borde ställa upp med, minst, lika många. Då skulle vi ha 240 sommarjobb, sa de.

Den utmaningen tänkte de att man kan föra fram på nästa möte i Närljus.

Mer läsning

Annons