Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgrävning gav inte alla svar

/
  • Inga Blennå och Daniel Olsson deltog i utgrävningarna i Järvsö i somras och fanns på plats då utställningen på torsdagen invigdes på Ljusdalsbygdens museum.

Utgrävningen av Anders Ols i Bondarv, Järvsö, har inte besvarat alla frågor . En ny utgrävning kan bli aktuell..

Annons

Historien bakom de fyrbyggda, eller kringbyggda, gårdarna från 1600- och 1700-talen är fortfarande höljd i dunkel. Svaren kanske finns vid den gamla gården Anders Ols som låg i anslutning till Karlsgården och har mycket gamla anor.

Under sommaren 2010 gjordes en utgrävning i länsmuseets regi . Resultatet av den utgrävningen presenteras i en utställning på Ljusdalsbygdens museum.

– Vi hittade mycket, men det visade sig att vi grävde på den yngsta bebyggelseplatsen. Gården brann 1769 och det visste vi inte. För att hitta svaren på vår ursprungliga fråga så måste vi gräva mera, säger arkeologen Inga Blennå.

Utgrävningen var en del i projektet Hälsinglands medeltid. Det projektet är nu avslutat. Just nu finns inga medel för att fortsätta där den tidigare utgrävningen slutade.

– Vi skulle vilja gräva vidare längre västerut om den nuvarande platsen. Det området har varit fårhage och har en god potential för oss, säger Inga Blennå.

Under utgrävningen gjordes en hel del fynd, som nu finns i en utställningsmonter. Här finns bland annat ett mynt från 1750, glasskärvor, slagg, keramik, ben och tänder.

Mer läsning

Annons