Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga har gett sin syn på Ljusdal

/
  • – Vi ville få ut vad vi tyckte och kände och hjälpa till på vårt vis – och så tjatade väl våra lärare! förklarar elever i årskurs åtta på Vintergatan sitt stora engagemang i enkätundersökningen LUPP. Klassen var en av två, som hade hundra procents svarsfrekvens i undersökningen. Den andra var klass åtta i Los.

Nu har Ljusdals kommun fått underlag för att förnya det kommunala ungdomspolitiska handlingsprogrammet. I en enkätundersökning, LUPP, har 341 unga kommuninvånare har gett sin syn på kommunen.

Annons

Det här var den andra upplagan av enkäten LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken). Alla elever i årskurs åtta i grundskolan och årskurs två på gymnasiet har fått besvara frågor om ungdomarnas syn på fritid, skola, politik, inflytande, trygghet, hälsa, arbete och framtid.

Första gången den gjordes i Ljusdal var 2006.

Enkäten genomfördes samtidigt i 32 andra kommuner och på så sätt kan materialet också jämföras med snittet av alla svar.

Ungdomsstrateg Lovisa Mickelsson blir till stor del glad av resultatet, som hon tycker är positivt.

– Det som jag tycker är oerhört roligt är att det är en större andel av våra 17-åringar som kan tänka sig att starta eget företag, än det är i riket, säger Lovisa Mickelsson.

En bra förutsättning, tycker hon, för att uppfylla kommunens ambition att uppmuntra företagare att etablera sig.

De flesta är nöjda med hur mycket fritid de har och många tycker att mycket finns att göra.

En hel del unga vill flytta från Ljusdal, framför allt tjejer.

Närheten till familj, jobb och miljön för barn är skäl som talar för att bo i Ljusdal.

En stor majoritet elever tycker det är bra stämning i skolan, fler än när enkäten gjordes senast. Men fler tjejer än killar, så många som en fjärdedel av tjejerna i årskurs åtta, har svarat att de blivit mobbade under det senaste halvåret.

I början av maj deltar politiker, tjänstemän och ungdomar i en gemensam processdag för att ta fram ett förnyat ungdomspolitiskt handlingsprogram. Då är LUPP en del av underlaget.

– Nu ska vi förverkliga LUPP, förankra den och det vi vill satsa på, säger Lovisa Mickelsson.

Mer läsning

Annons