Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga clowner tränade i Järvsö

/
  • Arga clowner. Från vänster: Thea Nordlund, Ivan och Karl Noreland och Vira Börjesson Hedberg.
  • En tappad hatt är inte lätt att få fatt, det får Klara van Holten erfara.
  • En riktig clown behöver en röd näsa. Här är det Karl Noreland som testar passformen.
  • Musikern Marie Olskims Lusth får sig en känga av clownerna. Från vänster: Karl Noreland, Maria Norén, Ivan Noreland, Julia Engholm, Vira Börjesson Hedberg, Tora Netsman och Alice Ingelsson.
  • En clownnäsa kan man använda till många olika saker, den kan till exempel fungera som en bula på huvudet. Karl Noreland och Thea Nordlund provade.

Barnkulturen i fokus för Maria Norén, som arrangerar en rad evenemang för de yngsta den här veckan.

Annons

Vad kan man göra med en röd näsa? Svaret blir massor om man frågar arrangören av den pågående barnkulturveckan på Stenegård.

– I dag har vi provat clownnäsan på olika ställen på kroppen. En näsa kan man göra av nästan vad som helst om man inte vill köpa en färdig. Det kan faktisk räcka med en liten bit röd tejp också, säger Maria Norén, som driver Kulturkossan.

Den här dagen har kulturutbudet till barnen bestått av en föreställning med clownen Manne följt av en clownkurs. Att som i det här fallet först få se och uppleva kultur för att därefter själv få göra och öva är något som Maria Norén eftersträvar i de arrangemang hon erbjuder barnen.

– Jag vill att man ska få smaka på olika grejer. För många barn är inte kultur något naturligt, men det är jätteviktigt. Jag tror att det blir lättare att leva om man håller på med kultur, säger hon lyriskt.

Och under den timme som clownkursen pågår ser man att barnen växer för varje övning som de får prova på. Det handlar om allt ifrån att inför gruppen tappa och jaga en hatt till att tillsammans går runt och snubbla, på clowners vis.

– Visst är det ganska kul att vara clown? avslutar Maria Norén, och får ett rungande ja som svar från barnen.

Nästa evenemang i kulturveckan äger rum på torsdag och då med en teaterföreställning av Teater Agatha, följt av teaterlek.

Annons