Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung konstnär om sin första seriebok

/
  • Alice Nilsson berättar att hon knappt ritat något på flera månader för att färdigställa boken: Känn dig som hemma i mig.

För fyra år sedan började hon rita efter att kompisarna flyttade iväg. För ett år sedan sa hennes pappa åt henne att göra en bok. På fredagen släpper konstnästen Alice Nilsson, 19, sin första seriebok.

Annons

Alice Nilsson började rita små figurer som sa olika saker, antingen saker som hon själv tänkte på eller saker som andra sa. Hennes pappa sa åt henne att hon skulle göra en bok av sina bilder.

Hon minns att han sa: "Vi trycker upp en bok och sätter en deadline om ett år", mest på skämt, för själv har Alice Nilsson inte haft några sådana tankar.

– Men i höstas eller runt jul började det bli mer allvarligt att det faktiskt skulle bli en bok, säger hon.

Det var för fyra år sedan som hon började måla. Det var många kompisar som flyttade och Alice Nilsson kände sig deppig och less. Hon bestämde sig då för att köpa pennor och började rita. Det fick henne att känna sig avslappnad och sysselsatt.

Och i kväll är det alltså dags att för Alice Nilsson att för första gången visa upp sitt arbete för folk. Det kommer att ske på Galleri Ladan och den enda som har sett det slutgiltiga resultatet är pappa Erik.

– Bilderna är enrutiga och fristående från varandra. Det är ledsna gubbar med långa ögonfransar, men några är glada, några sorgsna och några med lite humor. Alla har ett personligt värde för mig, säger Alice Nilsson.

Hon arbetar främst med tusch, vattenfärg och lite blyerts, eftersom det är roligast. Och hon har ställt ut bilder tre gånger innan, men känner sig extra pirrig och förväntansfull inför i kväll.

– Det är kul men nervöst eftersom det är så personligt. Det är mina egna tankar och känslor och det känns som att trycka upp sin dagbok i 200 exemplar, säger Alice Nilsson och ler.

Mer läsning

Annons