Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undernärda äldre vanligt

/
  • Personal på Källbacka utbildades under måndagen i ämnet näring. Mellanmål, här i form av kaffe och bulle, är ett stående inslag i vardagen på Källbacka.
  • Personal på Källbacka utbildades under måndagen i ämnet näring. Innan undervisnings delades förmiddagsfikat med de vårdtagarna. På bilden sitter Hanna Jonsson i mitten och Bojan Blad till vänster.
  • Stig Andersson är nöjd med maten han får på Källbacka.
  • Dietisten Maria Almström Svensson, till vänster, diskuterade näring med vårdtagarna.

Hälften av alla som bor på särskilt äldreboende är, enligt dietisten Maria Almström Svensson, undernärda, därför bör en dietist placerad i verksamheten vara en självklarhet.

– Mat är så mycket mer än mat, säger hon.

Annons

Maria Almström Svensson har 20 år bakom sig som landstingsanställd dietist. Numera leder hon ett projekt som ska öka förståelsen för nutrition hos anställda inom Ljusdals äldreomsorg.

– Om personalen förstår vad jag gör kan vi lära oss att samarbeta, menar Maria Almström Svensson, som under måndagen utbildade personalen på det särskilda boendet Källbacka i Ljusdal.

Maria är anställd av Ljusdals kommuns omsorgsförvaltning för att föra vidare det projekt man startade för fyra år sedan. Projektet har gått under flera namn och hittills haft tre ledare, Maria tog över efter kocken Ninja Revej som mellan 2009 och 2010 upplyste personal om hur man på ett enkelt sätt kan duka festligt och bjuda in till måltid.

– Målet är att äldre ska få bästa möjliga kost, anpassad efter varje individ, förklarar Almström Svensson och tillägger att hon axlade ansvaret den första januari tidigare i år.

– Sedan dess har jag besökt boenden i Ljusdals kommun, jag har inte varit här på Källbacka så mycket, vilket är positivt, berättar hon.

– Men det är många äldre i den här kommunen som är undernärda, eller på gränsen till det. Min uppgift nu är att ändra på det, tillägger Almström Svensson, vars projektledaranställning går ut sista september i år.

Mer läsning

Annons