Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nekar till fusk med livränta

Två personer fick livränta efter varsin arbetsskada. Men när det visade sig att de tjänade mer efter skadan gick fallet till rättegång.

Annons

Mannen och kvinnan från Ljusdal är båda i 50-årsåldern. För flera år sedan beviljades de livränta efter arbetsskador, då de bedömdes ha nedsatt arbetsförmåga.

När försäkringskassan granskade mannens och kvinnans inkomster från mannens företag upptäcktes att båda tjänade mer pengar efter att de skadats än den inkomst som anmälts före respektive arbetsskada.

Båda åtalades för grovt bedrägeri och bidragsbrott. Enligt åtalet ska de ha fått totalt nära 750 000 kronor trots att de inte haft rätt till det.

På tisdagen ställdes de inför Hudiksvalls tingsrätt där de nekade till brott. Mannen förklarade att han arbetade mindre tid i företaget efter skadan. Att inkomsterna ändå ökade berodde på en ändrad inriktning och på att taxorna i verksamheten höjdes.

Själv trodde han att det var arbetsförmågan som var viktig, inte inkomsten.

Inte heller kvinnan hade förstått att hon borde ha anmält sin nya inkomst till försäkringskassan. Hon medgav att hon knappt tittat på handlingarna från myndigheten.

Livräntan är en försäkring som ska täcka den inkomstförlust en person drabbas av efter en arbetsskada. Man är skyldig att anmäla om inkomsterna ökar eller om man upptäcker felaktiga beräkningar från försäkringskassan.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen om två veckor.

Mer läsning

Annons