Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Inspirationsdag för designelever

/
  • Modedesignern Stina Boström kommer från Stockholm och tycker det är roligt att vara kreativ i grupp.
  • Elin Mattsson från Ilsbo och Beata Yankulije från Söderhamn är nöjda med sin utbildning där de får lära sig att sy kläder som passar dem.

Modedesignern Stina Boström från Stockholm inspirerade elever på hantverksprogrammet textil design med inriktning mode.

Annons

Illustrationer, vikten av att ha bra teckningsgrunder och hur man kan leka med färger, material och strukturer var några av de saker designeleverna fick lära sig mer om under inspirationsdagen.

- I dag ska vi öppna upp för eleverna att bli fria, kreativa illustratörer. De ska få lära sig att utveckla sitt eget uttryck och sin förmåga att förmedla sina idéer på papper, säger Stina Boström.

Hon är utbildad till modeformgivare och arbetar till vardags som frilansande designkonsult inom textilformgivning. Hon gör även illustrationer till bland annat barnböcker och modetidningar samt föreläser och undervisar på design- och hantverksutbildningar runt om i landet.

- Det är jättespännande. Det blir starkt när man är kreativ i stora grupper, säger hon.

Att kunna teckna och skissa är en viktig del i undervisningen på programmet, enligt bildläraren Maria-Pia Turesson.

- De har alltid bild, form och teckning i alla textilbildkurser. Även datoriserad och manuell mönsterkonstruktion och design ingår. De får göra plaggskisser och sätta samman en portfolio för arbetsprover, säger hon.

I klassrummet sitter elever från hela landet med intresse för mode och klädsömnad. Flest elever kommer från Hälsingland. Elin Mattsson från Ilsbo valde programmet för att hon tycker om att sy och vill bli slöjdlärare. Hon trivs bra på skolan.

- Jag älskar den här linjen, säger hon.

Beata Yankulije från Söderhamn tycker det är svårt att hitta kläder i butikerna som passar henne. Nu kan hon skapa kläder med perfekt passform.

- Här får jag lära mig att sy kläder som passar mina fina kurvor. Det är bra, roligt och intressant att lära sig om sin egen kropp och kläder. Jag får också lära mig bilddesign som jag vill jobba med.

Se även en kort intervju på film med Stina Boström.

Mer läsning

Annons