Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Dramatisk forsränning – följ med i de vilda vågorna

Såvida vi människor inte bestämmer oss för att försöka tygla den, så lever en älv sitt eget liv. Så är det också med Ljusnan. Den kan lugnt flyta fram mellan blånande berg och gröna dalar, eller så är det som här i Edänge, där den senaste tidens regn och högvatten får forsen att dåna och vågorna att vilt dansa fram under de gamla broarna. Hur det än är så vill Pelle Nyberg och hans kollegor på Upplev Järvsö att älven ska upplevas.

Annons

Kommer du ihåg förra sommarens äventyrsreportage?

Riverboarding: "På bräda genom forsarna"

Downhillcykling: "Fartfyllt för den äventyrssugne"

Segelflyg: "Häng med upp i luften"

– Vi vill få med folk ut på Ljusnan, att man ska få uppleva älven, säger Pelle Nyberg, grundare av Upplev Järvsö.

Och just den här gången ska vi uppleva den vilda forsen genom att paddla genom den på en gummibåt. Pelles syster Anna-Maria "Annis" Nyberg, är kaptenen som styr båten genom de höga vågorna idag.

– Ska man åka gummibåt så är det perfekt med högt vatten, då blir det lite action, säger hon.

Och vattnet ligger den här dagen mer än dubbelt så högt som vanligt.

Efter en noggrann säkerhetsgenomgång av både material och beteende får vi börja med att känna på paddlingen på stilla sjö. Första turen genom vågorna styr Anna-Maria båten genom lugnare delar i forsen, som hon känner som sin egen ficka. Trots det är vågorna höga och det gäller att hitta balansen under färden. Den här gången snuddar vi bara vid "lille-skuttvågen", som hon kallar ett parti av vågorna.

– Men kör vi rakt igenom den så kallar vi den dödsvalsen, och det gör vi under nästa tur, säger Anna-Maria och plirar glatt mot den harige reportern som aldrig tidigare satt sin fot i en gummibåt.

Vågorna har enorma krafter och älven både svänger, kastar och rycker lekfullt i både båt och deltagare ombord. För den ovana kan älven verka oberäknelig och nyckfull, men både Anna-Maria och Pelle läser av minsta lilla våg och bakström. Rätt vad det är tornar sig en vägg av vatten upp framför båten och när vi styr rakt in i dödsvalsen känner man sig liten. Men samtidigt pumpar adrenalinet och pulsen och det är en mäktig känsla av att vara i nuet och att bemästra naturkrafterna.

– Det som är så positivt med att vara i forsen är att det spelar ingen roll om det är regn eller fint väder, om det är extremhögt eller extremlågt vatten, det går alltid att uppleva den på olika sätt, säger Anna-Maria och får medhåll av sin bror.

– Det går alltid att anpassa aktiviteterna. Ljusnan nyttjas väldigt lite i dag och vi vill hjälpa folk att komma ut på älven, säger Pelle Nyberg.

Mer läsning