Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Asylboende demonstrerar för förändring

/

"No life Kulthammar" och "Prison is better" och "Give the children a room to play". Det var några av protestropen från de boende på asylboendet Kulthammar i Järvsö, som under måndag förmiddag demonstrerade mot boendet.

Annons

– Det här är inte värdigt liv, det är inte ett boende anpassat för människor, säger Malik Al Dablan, som varit med att organisera protesten utanför asylboendet Kulthammar i Järvsö.

Majoriteten av de cirka 200 boende på anläggningen samlades på måndagen utanför Kulthammar för att uppmärksamma vad de anser vara stora problem på boendet sedan en lång tid tillbaka.

– Det är mer som ett fängelse än ett boende, ropar en person ur gruppen.

– Jag har flytt från krig i Syrien och hoppades på mer mänsklighet här, säger en annan.

LÄS MER: Ägaren och föreståndaren oförstående till kritiken

Gruppen, som sedan vandrade in i centrala Järvsö för att fortsätta demonstrera, är eniga om att varken hygienen eller säkerheten håller måttet på Kulthammar. En av männen i gruppen har kommit från Syrien med sina två barn efter att han förlorat sin hustru i kriget. En av hans söner är sjuk och har fått läkarintyg för specialkost.

– Jag har visat mina papper men det finns inte någon specialkost här.

Även Malik Al Dablan är orolig för sina barn. Han berättar att de gått ner i vikt och börjat hosta sedan de kom till boendet.

– Det är dålig luft och lukt i väggar och golv, det är en plats att bli sjuk på, säger han.

– Vi är glada för att vi fått komma hit, och så tacksamma för all hjälp. men vi kan inte acceptera vad som helst, säger Malik Al Dablan som nu, utan större optimism, hoppas på förändring efter demonstrationen.

– De klipper våra vingar, säger han.

LÄS MER: Läs de boendes skildringar inifrån Kulthammar

Migrationsverket: "Man måste vara lyhörd"

Insändare: Vi stöder inte protesterna om Kulthammar

Mer läsning