Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen ner för kommunal friskola

Ljusdal bör inte införa någon kommunal friskola. Det beslutet tog utbildningsnämnden på onsdagen med minsta möjliga marginal.

Annons

Eftersom Marie Mill (SRD) hade lämnat mötet innan det var slut blev det 5-5 i omröstningen. Ordföranden Malin Ängerås (S) utslagsröst avgjorde frågan.

Bodil Eriksson (FP) fick tidigare, trots "gamla" barn- och utbildningsnämndens nej, kommunfullmäktige att bifalla en motion om att utreda möjligheterna till att införa kommunala friskolor i Ljusdals kommun.

I utredningen nämns Kent Nilsson, forskare vid Luleå tekniska universitet, som hävdar att kommunal friskola och intraprenad är två olika benämningar för något som i grunden är samma sak.

Den uppfattningen delar dock inte oppositionen i utbildningsnämnden.

László Gönczi (MP) och Bodil Eriksson yrkade på att utbildningsnämnden skulle konstatera att den tagit del av utredningen och tillägga att uttrycket kommunala friskolor symboliserar en hög grad av självständighet och att nämnden avser att utveckla konceptet i sina verksamheter.

Leif Persson (S) fick igenom sitt förslag att be kommunfullmäktige att inte införa kommunala friskolor. Motiveringen var att de kommunala verksamheterna redan har möjlighet till en ökad självständighet genom intraprenad och det så kallade frirummet.

Mer läsning

Annons