Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft krav på flytt av omlastning

Ljusdals kommun fullföljer sitt beslut om att hävda att omlastningsverksamheten på Östernäs ska stängas vid nyår. Men kommunstyrelsen var långt ifrån enig.

Annons

Eniga var däremot politikerna om att inte tillåta någon tillfällig omlastning vid järnvägen mellan reningsverket och golfbanan i Ljusdal.

Den rådande linjen är att det först ska beslutas om en permanent terminallösning för bland annat omlastning av skogsråvaror från lastbil till järnväg. Därefter prövas en provisorisk lösning i stället för omlastningen på Östernäs.

Det var S, V och FP som fick igenom den skrivelsen till Trafikverket om att kommunen tänker dra om lokalvägar på Östernäs så att inte virkesomlastningen kan fortsätta efter nyår. I skrivelsen begär också kommunen att få ta över nuvarande omlastningens spår- och lagringsområde genom ett nyttjanderättsavtal.

Det hade funnits möjlighet att avslå utkastet till skrivelse. Men alla borgerliga ledamöter utom Harald Noréus (FP) valde att avstå från att rösta. Det blev till slut bara Ingalill Fahlström (MP) som stödde avslag. SRD-ledamöterna Jonny Mill och Thomas Wandel ville ha en medelväg med en inbjudan till Trafikverket där man muntligen skulle hävda stängning på Östernäs.

Mer läsning

Annons