Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetsdag för äldre: "Tänk efter före boven är framme"

Tillfället gör tjuven. Många äldre blir lurade för att de är godtrogna. Tord Tallmarker föreläste på församlingsgården i Ljusdal hur man undviker att bli bestulen när tjuven är framme.

Annons

Tord Tallmarker jobbade under 45 år på roteln för grova brott. Nu som pensionär åker han runt i länet och föreläser för äldre hur de ska undvika att bli lurade av bedragare.

En dag för trygghet hölls under tisdagen på församlingsgården i Ljusdal. Temat var föreläsningar inom olika ämnen för äldres hälsa och välbefinnande. En av programpunkterna var hur man ska agera för att undgå att bli bedragen av tjuvar och trotsiga telefonförsäljare. Tord Tallmarker, före detta polis, numera verksam inom PRO var inbjuden att prata om sina erfarenheter.

Läs även: Pensionsbomb hotar kommunerna

– Som äldre kanske man hör dåligt och är lite fumlig, sådant utnyttjar tjuvarna. Dessutom är vi artiga och vill vara hjälpsamma om någon frågar efter vägen. Det är så vi är uppfostrade, säger han.

Kampanjen han presenterar heter "Tänk efter före" och sjösattes 2009 med uppdrag från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som vill få äldre människor att bli mer uppmärksammade på tjuvar i sin vardag.

– Jag läser om fall i tidningen nästan varje dag där en äldre person har blivit lurad och bestulen, säger han.

Det var många äldre som kom för att lyssna på dagens olika föreläsningar.

Äldres godtrogenhet i möten med okända gör dem till lätta offer. Några tips som Tord ger är att inte lägga handväskan i kundvagnen, eller ha plånboken i bakfickan när man är ute och handlar. Står en personen för nära bakom i kön ska man säga ifrån innan man slår in sin bankkod.

Läs även: Fem tips som ger dig högre pension

Ett annat råd är att inte släppa in okända personen som ringer på dörren, vem de än utger sig för att vara.

– Säger de att de är ifrån hemtjänsten, ring då till hemtjänsten och kontrollera att de verkligen är därifrån, och be dem visa legitimation. Och ha alltid dörren låst, säger han.

Andra saker att tänka på är när telefonförsäljare ringer. Då ska man inte säga ja över huvudtaget under samtalet, och artigt tacka nej. För annars finns det risk för att man godkänner ett abonnemang.

Läs även: Äldre blev hjälpt att knäppa skjortan – blev utsatt för fräck stöld

– De som begår brott är otroligt fräcka, de är duktiga på att vara artiga och tala så att den äldre inte hinner med. Därför är det viktigt att tänka sig för innan man börjar hjälpa någon man inte känner, berättar han.

Mer läsning

Annons