Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots beslutet – ingen utvärdering om vindkraft på 1,5 år: "Ville ha den för länge sedan"

/
  • Kommunens vindkraftsplan har inte utvärderats, fast beslut om detta togs för 1,5 år sedan.

Ljusdals kommuns vindraftsplan måste utvärderas. Det beslutade kommunfullmäktige i juni förra året. Men ännu har ingen utredning levererats. Den har inte ens påbörjats, vilket kommunchefen skyller på samhällsutvecklingsförvaltningen. Men enligt Stig Olsson har förvaltningen aldrig tagit på sig det uppdraget.

Annons

– Nej, vi har sagt ifrån från början att vi inte har resurser att göra det, säger Stig Olsson, chef för samhällsutvecklingsförvaltningen.

Det var i juni 2014 tog som en stor majoritet i fullmäktige tog beslut om att inte tillåta nya vindkraftsbeslut innan en utvärdering av kommunens tematiska tillägg om vindkraft hade genomförts.

Läs också: Politiker kritiska till vindkraftspark

Detta ändrades dock då ansökan om jätteparken på Kölvallen skulle behandlas. I november 2014 tog fullmäktige beslut om att det tematiska tillägget fortfarande skulle utvärderas, men att man skulle kunna säga ja eller nej till nya vindkraftsansökningar under tiden.

Läs också:

Politiker vill ge Kölvallen chans

Ljusdals fullmäktige tog bort stopp för vindkraft

I januari 2015 tog kommunstyrelsen beslut om direktiv för utvärderingen. Senast den 1 juni i år skulle den ha varit färdig.

Men ännu syns inte skymten av någon utvärdering. Det beror enligt kommunchefen Claes Rydberg på att samhällstutvecklingsförvaltningen inte har haft kapacitet att ta fram den.

– Det handlar om att arbetsbördan har varit så stor att de inte har kunnat prioritera just detta.

Läs också: Ja till närmare hundra nya vindkraftverk

Men enligt Stig Olsson har förvaltningen varit tydliga med att de inte kan ta emot uppdraget.

– Man kan inte lägga en jättestor utredning på folk som redan jobbar 100 procent med annat. Det går inte. Jag har sagt det här till kommunchefen direkt när uppdraget kom för länge sedan.

Sedan beslutet om att göra utvärderingen togs har kommunen sagt ja till 92 vindkraftverk på Kölvallen. Inom kort ska myndighetsnämnden ta beslut om en vindkraftsansökan gällande elva verk på Blacksåsberget och Bondarvsvallsberget i Harsa.

Läs också: Länsstyrelsen starkt kritisk mot vindkraftsplaner i Harsa

Kommunalrådet Lasse Molin (M) tycker det är bekymmersamt att utvärderingen inte har gjorts med tanke på det stora intresse som finns för att etablera vindkraft i kommunen.

– Vi behöver få en utvärdering, dels vad som har skett i vår kommun och vad som sker totalt sett när det gäller vindkraft så att vi kan dra lärdomar av de vindkraftsutbyggnader som har skett. Det är väldigt viktigt.

Varför utvärderingen inte har gjorts kan han inte svara på.

– Det får du prata med kommunchefen om. Jag har pratat med honom många gånger om att ta fram den.

Enligt Claes Rydberg ska utvärderingen nu tas fram så snabbt som möjligt. Hur det ska gå till vill han inte gå in på.

– Vi funderar på det. Det finns ett politiskt beslut på att det ska fram en utvärdering, så då kommer den fram. Nu har den dragit ut på tiden vilket jag beklagar.

Enligt Stig Olsson skulle det bästa vara att ta in någon utifrån som utför utvärderingen.

– Vi har sagt till kommunchefen att han kan kanske kan ta någon som kanske gör en c-uppsats i ämnet, eller ta in någon annan, för det här är en väldigt omfattande utredning.

Lasse Molin vill inte gå in på diskussionen mellan cheferna eller vem som ska genomföra utvärderingen, men är frustrerad över att inget händer.

– Jag lämnar det som ett uppdrag, och det ska genomföras. Hur man gör det, om man behöver köpa tjänster, är beslut som förvaltningen ska ta, inte politiken. Däremot hade jag velat ha den här utredningen för länge sedan.

Mer läsning

Annons