Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av tio unga saknar jobb

Allt fler unga i Ljusdals kommun saknar jobb. Enligt senaste statistik från arbetsförmedlingen är 196 ungdomar mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa. Det motsvarar 28,6 procent eller närmare tre av tio i den åldersgruppen.

Annons

Näringslivets struktur i kommunen med många små företag gör det inte lätt för ungdomar att komma ut på arbetsmarknaden.

– När det blir efterfrågan på personal så söker man folk med utbildning och erfarenhet, något som inte de arbetslösa ungdomarna kan matcha, säger Micke Ohlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Ljusdal.

De små företagen saknar resurser för att avsätta personal för att utbilda unga inom företagen.

– Det vi skulle behöva är enklare ingångsarbeten där ungdomarnas baskunskaper direkt kan omsättas i en anställning. Men de jobben finns inte i kommunen, säger Micke Ohlsson.

Han ser också ett bristande intresse bland ungdomar för de åtgärder som Arbetsföremedlingen vidtar för att knyta kontakter mellan företagare och ungdomar.

– När vi frågar bland företagarna så får vi svaret att det är få ungdomar som själva, spontant, söker upp företagen för att söka jobb. Den som själv söker upp företagen har större möjligheter att få jobb. Inte heller när vi ordnar bussresor till rekryteringsmässor, där företag samlats för att visa upp vad de har att erbjuda för jobb riktade till ungdomar, har det varit något större intresse från ungdomar här. Det är få som anmäler sig till dessa resor, säger Micke Ohlsson.

Mer läsning

Annons