Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsnörden: "Att ha en trädgård handlar mycket om att drömma"

Nu är det hög tid att odla tomater.
Det menar Marlene Westin som är ordförande i Ljusdals Trädgårdsförening, som nu mest väntar och längtar tills frösådden är över och att utomhussäsongen tar fart.

Annons

Marlene Westin är enligt henne själv en riktig trädgårdsnörd. Hon är ordförande i Ljusdals Trädgårdsförening och hemma på gården utanför Delsbo sker nästan året runt någon slags trädgårdsrelaterad aktivitet.

– Jag har alltid haft ett intresse för trädgård. Även när barnen var små och jag bodde i lägenhet hade jag ett fyrtiotal plantor som jag försökte mångla ut bland vänner och bekanta när de inte rymdes på balkongen, säger Marlene och fortsätter:

– Jag är definitivt en amatör, en glad sådan. Jag provar och testar, flyttar om och en del saker dör. Jag är egentligen inte så kunnig, jag kan inte så många blomsorter och jag är ganska slarvig. Om växterna vill ha skugga eller sol, det kollar jag, men det här med vilken sorts jord det ska vara struntar jag i. Jag gräver ner dem och klarar de sig så klarar de sig.

Marlene odlar mycket blommor, men hon tycker också om att odla sina egna grönsaker.

– Det är en fantastisk känsla, säger Marlene och fortsätter:

– Det är inte ofta det händer, men någon gång ibland händer det att jag lagar mat av bara mina egna ingredienser. Jag har höns och lite djur här hemma också.

Marlene har ett växthus hon brukar fylla med tomater, paprika och gurka. Hon har också sitt citronträd där ute (visste ni att det tar runt ett och ett halvt år för en citron att växa fram och mogna helt?!) och ett fikonträd.

I trädgårdslanden finns sallad, rödbetor, morötter, purjolök och diverse olika kålväxter.

Se också: Återbruksdag i Bergvik: "Så får skräpet ett nytt liv"

– Kålväxterna brukar dock falla offer för kålflugorna, så vi får se hur det blir med det i år.

Bärbuskar, äppelträd och ett persikoträd finns också på gården.

– Utmaningen med persikoträdet är att det inte får bli kallare än åtta plusgrader när blommorna blommar, och det händer ju att det blir kallare i maj. Men jag har det mot en södervägg och ska spaljera det. Det är så man får göra här om man vill odla lite udda saker. Man får försöka ordna mikroklimat.

Dahlior, rosor och två dammar är sådant som också förgyller gården om sommaren.

Att ha en trädgård handlar till stor del om att drömma, menar Marlene. Vissa saker lyckas man med direkt, andra går inte lika bra. Men drömma kan man alltid. Och vänta.

– Och vänta, och vänta...

Marlene hade tur när hon flyttade till gården i Delsbo. Trädgården var i gott skick redan då. Men till någon som precis ska till att anlägga en trädgård vill hon ge detta tips:

– Sätt i gång bara! Gör. Köp någonting som du tycker är vackert och var inte rädd att testa. Ibland dör det men för det mesta klarar det sig.

– Och var inte så pretentiös. Det gör ingenting om det blir lite ogräs, det ser man ändå inte när de vackra blommorna kommer.

Läs även: Bollnäskillen Jonathan har tv-kocken som handledare – praktiserar på drömrestaurang

Vi är snart inne i april, fortfarande sker det mesta av trädgårdsverksamheten inomhus och Marlene har varit i gång med frösådden sedan i februari. Men frukta inte om du inte börjat än. Det finns tid, men det börjar närma sig en brytpunkt. Åtminstone när det kommer till tomater och liknande.

– Det går fortfarande jättebra att så, men man ska nog inte vänta så jättelänge till, säger Marlene.

I övrigt är det mycket som det är dags att så nu när april kommer.

Det enda som det egentligen är för sent att så nu inför sommaren är perenner, enligt Marlene.

– De är enklast att så på hösten för de ska gärna frysa. Men annars är det bara att köra på och njuta.

Mer läsning