Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvar stör låset och länsar bilen

/
  • Fjärrlåsningen störs av tjuven som sedan lätt kan stjäla från den olåsta bilen. En ny brottslighet kan ha gjort intåg och försäkringsbolag uppmanar bilister att känna efter att bilen verkligen är låst.

Har du låst bilen med fjärrlås kan tjuven ändå slå till – utan att behöva bryta sig in. Det går nämligen att störa låsningen och sedan gå in när bilägaren är utom synhåll.

Annons

Carl-Eric Lindquist, Östersund, som har rötterna i Ljusdal och verksamhet i bygden i bland annat bioenerginätverket Bilof, drabbades av denna ganska nya brottslighet i torsdags.

– Jag använde fjärrlåset som vanligt och såg hur det blinkade till som det brukar. Men när jag kom ut och tryckte för upplåsning blev det en konstig signal. Men det var först när vi skulle åka iväg som jag förstod att något hänt. Då saknade kollegan sin portfölj och sedan såg jag att min ryggsäck var borta, säger Carl-Eric Lindquist.

Vid en sökning på ordet störningsutrustning på internet går det att få en del exempel på hur både bilarnas fjärrlås och butikernas stöldlarm kan sättas ur funktion med hjälp av tjuvarnas nya favoritpryl.

Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström säger att det nämnda fallet i Ljusdal är det första som länspolisens tekniker hört talas om på dessa breddgrader.

Enligt Fredrik Kling, produktspecialist inom bilförsäkringar på försäkringsbolaget If, är inte detta heller något omfattande problem i Sverige även om det förekommer emellanåt.

Mer läsning

Annons