Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmersaxen ingen klenod

/

När Riksförbundet Sveriges museer listar de tio historiska föremål som nått finalen i tävlingen Klenod 2011 finns Ljusdalsbygdens museums bidrag, den revolutionerande timmersaxen, inte bland de nominerade.

– Jag är inte alls överraskad, säger museichef Owe Norberg.

Annons

Bland de tio utvalda föremålen finns en väckarklocka från den förlista färjan Estonia, Alfred Nobels testamente och heliga Birgittas kista – en förutsägbar lista, enligt Owe Norberg.

– De traditionella värderingarna om vad ett museiföremål är skiner igenom lite. Branschen är väldigt artefaktseende, man vill visa upp de märkvärdiga och storslagna sakerna, inte de som speglar en vardagshistoria, säger han.

Museets bidrag, en timmersax som uppfanns av Anders Bergman från Hennan på 1890-talet, må vara ett vardagligt föremål, men Owe Norberg menar att den varit "revolutionerande" för skogsbruket. Verktyget, som genom ett finurligt konstruerat handtag kan vrida och dra timmerstockar som väger flera hundra kilo, är fortfarande i bruk idag.

– Den berättar om hur en vanlig bysmed med en ofantlig innovationsförmåga skapar en mekanisk industri. Du kan köpa en timmersax idag, enda skillnaden är att den är orange med gummihandtag. Den var färdigutvecklad redan när den skapades, säger Owe Norberg.

Mer läsning

Annons