Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till rötterna

/

Furu, pil, björk eller granrötter. På korgstämman på Stenegård i Järvsö möts tekniker, material och nationaliteter för att representera och främja en utrotningshotad slöjdtradition.

Annons

– Det finns ett stort intresse från ungdomar i dag, både för att köpa och tillverka. Hållbar utveckling ligger väldigt mycket i tiden och det blir inte mer närproducerat än lokal slöjd och hantverk, säger korgflätaren Mikael Svensson från Ronneby och spänner på sig dragspelet.

– Det är ju mest äldre här, vi måste få en nytändning, menar arrangören Anna-Carin Åsbrink.

Ja, hur det egentligen står till med korgflätningen i Sverige i dag beror lite på vem man frågar. Klart är att de 14 korgmakare från Sverige, Danmark och Ryssland som samlades på Stenegård på torsdagen brinner för att bevara traditionen.

– För mig handlar det om att träffa andra korgmakare. Att träffas här i Järvsö är som en ersättning för den korgmakarförening som inte finns, säger Jonas Hasselrot som rest från Södertälje för att visa upp sina verk.

Det är 17:e året i rad korgstämman anordnas genom ett samarbete mellan Västra Hälsinglands Slöjdförening och Vuxenskolan.

Mer läsning

Annons